Brandstichter IJhorst doet schokkende verklaringen

IJhorst/Coevorden - 'Als vuur niet meer genoeg was geweest, was ik verder gegaan'. Dat zei de 23-jarige pyromaan uit Coevorden, die wordt verdacht van acht brandstichtingen in IJhorst, donderdag in de Zwolse rechtbank.

Vol van verdriet vertellen de slachtoffers van de IJhorster pyromaan hoe zij hun geliefde huis zagen afbranden, nadat zijzelf aan de vlammenzee waren ontkomen. De 23-jarige verdachte hoort het zonder enige emotie aan. Hij deed het puur voor de kick. ‘Die drang naar spanning is er nog steeds altijd.’ Het plegen van strafbare feiten was als een verslaving voor hem. Het begon met vernielingen, er kwamen autokraken bij, een straatoverval, meerdere brandstichtingen bij zijn buurman en toen de acht brandenstichtingen in woningen en vakantiehuisjes in IJhorst.

Wilde verder gaan

Daarmee hield hij het dorp maandenlang in de greep. ‘Als vuur niet meer genoeg was geweest, was ik verder gegaan’, vertelt hij tot grote ontsteltenis van aanwezigen in de rechtszaal. Hij vindt het jammer dat hij vast zit, omdat hij nu geen delicten meer kan plegen. De verdachte -die sterk verminderd toerekeningsvatbaar werd verklaard- hoort daarop zes jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging tegen zich eisen.

Kickte op aandacht

De man die in juli werd aangehouden, kickte op de aandacht van de media, vertelt hij. Nadien zocht hij informatie over de branden op. Dat gaf hem een gevoel van trots. De verdachte erkent dat het in die visie ook mooi was geweest als er slachtoffers waren gevallen. De Coevordenaar stichtte de branden met flessen benzine. Hij controleerde niet of de bewoners thuis waren. Bij een brand aan de Wijngaardenweg konden bewoners de brand op tijd blussen. ‘Maar dit had ook heel anders kunnen aflopen’, houdt de voorzitter van de rechtbank hem voor. ‘Wat vindt u daarvan.’

Schokkend

De reactie van de verdachte is schokkend. ‘Ik vond het jammer dat het hele huis niet was afgebrand.’ Bij een brand aan een monumentale woonboerderij aan de Heerenweg sliepen ouders en drie jonge kinderen. Zij konden ontkomen aan de vlammen. Hun twee honden niet. Die kwamen om in de vuurzee. ‘Ik voel daar weinig bij’, zegt de verdachte onaangedaan. De Coevordenaar bekent ook dat hij in 2011 een bestuurder van een auto, onder bedreiging van een vuurwapen, probeerde te dwingen tot afgifte van geld. Toen de bestuurder iets zei in de trant van ‘doe normaal joh’, werd de verdachte boos en loste hij een schot. Door de wind had hij niet raak geschoten, vertelt hij schouderophalend.

Verdachte uit Nijeveen

De strafzaak tegen de 22-jarige medeverdachte uit Nijeveen, die betrokken was bij een deel van de verwijten, wordt op 20 maart inhoudelijk behandeld. In de zaak tegen de Coevordenaar wordt over twee weken uitspraak gedaan.