Verdachte brandstichtingen IJhorst op vrije voeten

IJhorst - De 22-jarige Nijevener, die mede wordt verdacht van brandstichtingen in IJhorst, is onder strenge voorwaarden op vrije voeten gesteld. Dat heeft de rechtbank in Zwolle vandaag tijdens een tussentijds zitting bepaald.

De 23-jarige medeverdachte uit Coevorden, die acht brandstichtingen op zijn naam heeft staan, wordt op zijn beurt ter observatie opgenomen in het Pieter Baan Centrum (PBC). Daar wordt zijn toerekeningsvatbaarheid bepaald.  Deze verdachte was, net als zijn advocaat, donderdag niet aanwezig op de zitting. 

De rechtbank gaat er vanuit dat de man uit Nijeveen een veel beperkte rol heeft gehad dan de Coevordenaar. Daarnaast hield ze in haar beslissing rekening met de persoon van verdachte. De raadsman van de 22-jarige verdachte zette zijn cliënt neer als een zeer beïnvloedbare jongen.

De twee verdachten werden in juli aangehouden. De Coevordenaar heeft volgens het Openbaar Ministerie betrokkenheid bekend bij acht branden in woningen en vakantiehuisjes. De medeverdachte zou een rol hebben gehad in twee branden en een afpersingszaak. De raadsman zei over de eerste twee feiten dat zijn client alleen als hulpje had gefungeerd. ‘Hij heeft flessen aangegeven.’

Het initiatief zou echter vanuit de Coevordenaar zijn gekomen. In die zaken zou bovendien ook geen sprake zijn geweest van levensgevaar. Daarnaast benadrukte hij dat de afpersingszaak uit 2011 als een zeer oude zaak is. Ook dat gegeven zou schorsing van de voorlopige hechtenis rechtvaardigen.

Beide verdachten zouden toen met palen een blokkade op de weg hebben veroorzaakt. Toen een autobestuurder hiervoor uitstapte, zouden de verdachten hem met een vuurwapen hebben geprobeerd te dwingen tot afgifte van geld en daarbij schoten hebben gelost.

‘Mijn client is hierin alleen maar een toeschouwer geweest die vanuit het struikgewas toekeek', zei de raadsman van de Nijevener. De raadsman stelde dat de drie maanden die zijn cliënt nu in voorarrest zat, wel lang genoeg waren voor de feiten die hem worden verweten.  De officier van justitie was een andere mening toegedaan. Die gaf aan een hele andere straf in gedachten te hebben.

De zaak wordt vervolgd op 9 januari. Naar verwachting kan de zaak dan nog niet worden afgedaan.