'Blij met opening Swaneburg'

Coevorden - ‘Alle veiligheidsaspecten zijn opgelost, zodat we weer met het hele pakket gaan draaien vanaf 21 september.’ Dat laten bestuursleden Anton Beekman en Bert Mazee van Stichting Swaneburg zeer verheugd weten.

‘We zijn er blij mee’, aldus Beekman. ‘De pijn voor de verenigingen is daarmee minder erg dan dat we pas op 1 januari zouden opengaan.

Het is belangrijk, dat de verenigingen weer op peil komen nu zij leden hebben verloren.’ ‘Er waren’, vervolgt Mazee, ‘enkele zaken op elektrisch gebied, de stopcontacten zijn bijvoorbeeld spatwaterdicht gemaakt.
Er is gewerkt aan de staalconstructie en de deuren van de sporthal zijn aangepast. Die moeten zestig minuten brandwerend zijn, dat was eerder niet het geval.’ Beekman: ‘De Plons, Spirula en Fortresse krijgen de uren terug die zij graag willen hebben.

Andere gebruikers van het zwembad zijn waterpolovereniging Moby Dick en drie zwemscholen.’ Er moet nog gewerkt worden aan de verouderde zwembadinstallatie en de luchthuishouding. Die werkzaamheden vinden plaats in de zomer van 2014.

De nog te nemen maatregelen hebben vooral te maken met energiebesparing om de 50.000 euro bezuiniging per jaar te halen.

‘Vanwege die bezuinigingen’, aldus Beekman, ‘doen we het management zelf en gebeurt dat niet meer vanuit Emmen. Overigens is de bezuiniging op jaarbasis hoger, omdat er de laatste jaren verlies was.’ De werkzaamheden worden in de zomer van 2014 uitgevoerd. ‘Overigens waren er maar vijf punten met prioriteit één, de andere punten waren op termijn.’

De gemeenteraad besloot in mei 1,8 miljoen euro beschikbaar te stellen. ‘De doorlooptijd’, laten Beekman en Mazee weten’, zou vier maanden zijn. Het heeft echter langer geduurd.’ Het geld staat als een bouwfonds gereserveerd bij de gemeente. ‘We wisten’, vertelt Mazee, ‘bij de overname wel van het achterstallig onderhoud, maar zijn heftig geschrokken van de uitkomst van het onderzoek. Toen wij het personeel meedeelden dat het bad weer zou opengaan, moest dat eerst bezinken’, vertelt Beekman. ‘Maar inmiddels zijn de medewerkers enthousiast en zij willen zelf ook wat aan het gebouw gaan doen.’

Het bad gaat ‘s morgens eerder open, namelijk om zeven uur. Sportaccommodatie De Swaneburg telt twee fulltime medewerkers en zeventien parttimers. ‘We hebben ervoor gekozen te bezuinigen op energie en management en niet op personeel.’