Gemeente vrijuit in zaak ex-marinier

Coevorden - Het gijzelingsdrama in 2009 in Coevorden, waarbij een ex-marinier zijn toenmalige vrouw voor de ogen van zijn kind neerstak, valt de gemeente Coevorden niet aan te rekenen. Dit besliste de bestuursrechter in Assen woensdag.

De man werkte voorafgaand aan het incident bij de gemeente. Hij kreeg de baan nadat hij als marinier ontslag had gekregen na een uitzending naar Cambodja en had hierdoor PTSS (Posttraumatische Stressstoornis) opgelopen.

Volgens hem heeft de gemeente hem werk laten doen dat hij met deze stoornis niet had mogen doen. Hij eiste via de rechter een schadevergoeding en rehabilitatie.

De gemeente riep hem in 2002 op om te assisteren tijdens het ontmantelen van een hennepkwekerij in Coevorden. Hij bewaakte de wagen waar hennepafval op werd gegooid. Enkele zakken misten, waarna de ex-marinier omstanders aanwees als mogelijke daders. Maar de gemeente ontsloeg de man, die vervolgens voor heling werd veroordeeld en aan de drank en drugs raakte.

Hoger beroep

Later kwam hij pas met de klacht dat hij tijdens de ontmanteling door omstanders was bedreigd en dit het begin was van alle problemen. Dit escaleerde in het gijzelingsdrama waarvoor hij in 2012 tot twee jaar cel werd veroordeeld. Tegen dit vonnis loopt een hoger beroep.

De rechter zag geen verband tussen de werkzaamheden die hij voor de gemeente heeft gedaan en de latere problemen van de man en achtte de klacht van de ex-marinier ongegrond. (ADP)