IJhorst bedankt politie voor oppakken pyromanen

IJhorst – Het politieteam Horst en Waterland dat twee verdachten van de serie branden in IJhorst wist aan te houden, heeft vrijdagmiddag de eerste Team Award van de Stichting Waardering Erkenning Politie (WEP) gekregen. Dat gebeurde bij Het Vosje.

De Dorpsraad IJhorst Lankhorst bedankte de agenten voor het kordate optreden. Teamchef Freek Lans van het politieteam nam de bokaal in ontvangst. Jan Willem van de Pol van WEP, ook oud-bestuurslid van de Nederlandse Politiebond, overhandigde de prijs, de eerste in het bestaan van de stichting WEP.

IJhorst stond vanaf Pasen tot de aanhouding van twee verdachten medio juli in het teken van acht branden en pogingen tot brandstichting. Het begon op 31 maart met een brand in een vakantiehuis. Daarna volgden nog zeven branden en pogingen. Het dorp leefde in grote angst. Niemand raakte gewond, al scheelde dat maar weinig.

Dieptepunt was de verwoesting van een boerderij die in de nacht van 11 op 12 juli afbrandde. Een gezin ontsnapte maar net. Niet veel later hield de politie een 23-jarige man uit Coevorden aan in IJhorst. De man, oud-inwoner van het dorp, reed met grote snelheid door IJhorst, hij was doorweekt en had verboden wapens bij zich. Hij bekende betrokkenheid bij alle branden en pogingen. Twee dagen later arresteerde de politie ook een 22-jarige man uit de gemeente Meppel. Hij bekende betrokkenheid bij twee branden. Het duo zit vast.
IJhorst slaakte een zucht van verlichting.

Burgemeester Joop Alssema van Staphorst schreef een brief aan de korpsleiding om de politie te bedanken. De plaatselijke dorpsraad nodigde agenten uit voor een borrel om de dienders  namens het dorp te bedanken. 'Het hele dorp is enorm opgelucht', zegt dorpsraadvoorzitter Bert van der Woude.

De Stichting WEP, een jaar geleden opgericht door het Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg (vfonds), hoorde van de brief van Alssema en besloot dat het politieteam Horst en Waterland de eerste Team Award zou krijgen. Het initiatief van de dorpsraad en de uitreiking vielen vrijdagmiddag samen.

De stichting wil politie en burgers nader tot elkaar te brengen. 'Dienders doen voortreffelijk werk. Te weinig mensen beseffen dat. Er is niks mis met de politie, wel met het imago. Te vaak staat de politie alleen', zegt Van de Pol. 'Onze missie: over drie jaar verkondigt iedere diender vol trots dat hij of zij bij de politie werkt. De maatschappij moet zich achter 'haar' politie scharen. Ze kan dan nog beter functioneren.'

Teamchef Freek Lans is blij en trots met de bokaal. 'Wij doen als politie ons werk, maar het is fijn om eens een schouderklopje te krijgen. Dat gebeurt niet zo vaak.' De bokaal is een wisselbeker. Eens in de paar maanden wil Stichting WEP een ander politieteam publiekelijk in de bloemen zetten.

Meer informatie via: www.wep.nu