Verdachten branden IJhorst langer vast

IJhorst – De 23-jarige man uit Coevorden en de 22-jarige man uit Nijeveen die verdacht worden van de reeks brandstichtingen in IJhorst blijven nog negentig dagen in voorarrest. Dat heeft de Raadkamer in Zwolle bepaald.

In oktober komt het duo, dat apart werd voorgeleid, weer voor de rechter om te kijken hoe de procedure verder gaat.

De 23-jarige man uit Coevorden werd in de nacht van zaterdag 13 en zondag 14 juli aangehouden op de Burgemeester van Wijngaardenstraat. Hij was in het bezit van verboden wapens, zijn kleding was doorweekt en hij kon niet aangeven waarom hij in IJhorst was. Een dag eerder brandde een monumentale woonboerderij aan de Heerenweg af. Het was de achtste en laatste brand sinds Pasen.

IJhorst leefde maanden in grote angst. De Coevordenaar heeft volgens het OM betrokkenheid bij acht branden in woningen en vakantiehuisjes bekend. De 22-jarige Nijevener zegt dat hij bij twee branden een rol heeft gespeeld. Hij werd een paar dagen na de aanhouding van de man uit Coevorden opgepakt.

De Coevordenaar woonde jarenlang met zijn ouders naast een vakantiepark in IJhorst. De ouders vertrokken in 2010 maar Duitsland. Volgens een buurman zijn ze 'gevlucht' voor de enorme overlast die ze ervoeren door toeristen op de vakantieparken. De buurman trok jarenlang met het gezin op om de gemeente te bewegen iets aan de 'terreur', zoals hij het noemt, te doen.

De strijd van de familie tegen de overlast haalde weinig uit. 'Daar heeft die jongen natuurlijk ook een tik van meegekregen, want het was niet mals wat er gebeurde en het duurde jaren', zegt de buurman over de verdachte die hij typeert als een rustige, misschien wat naïeve jongen. 'Deze familie is door toeristen weggepest', zegt de buurman. Dorpelingen leven mee met de slachtoffers van de branden, maar ook met de familie van de verdachte. Bekende en gewaardeerde mensen. 'Het is een drama voor iedereen,' aldus een inwoner.