'Heeren van Coevorden' in museum

Coevorden - In Stedelijk Museum Coevorden is de expositie ‘Heeren van Coevorden’ te zien. De eerste heeren van Coevorden waren de burggraven, aangesteld door de bisschop van Utrecht als uitvoerende macht.


Als bewoners van het kasteel bewaakten de Heeren Coevorden de stad en zorgden voor het innen van de tol en de pacht. Helaas waren het ook dezelfde heren die regelmatig voor gerommel in de stad en in Drenthe zorgden. Zij handelden niet naar de wens van de bisschop en werden met geweld verdreven of zij heroverden de stad.

Na de eerste heeren zijn er regelmatig mannen geweest die op hun eigen manier een rol hebben gespeeld in de geschiedenis van Coevorden. Omdat zij een sleutelrol vervulden in een belangrijke gebeurtenis, doordat zij onderdeel waren van een groter geheel of juist omdat zij ons een bijzonder kijkje bieden in de rijke geschiedenis van onze stad. In de tentoonstelling maakt de bezoekers kennis met het verhaal van vijf Heeren van Coevorden.

De expositie duurt tot 1 oktober. Het museum is geopend op dinsdag tot en met zaterdag van 9.30 tot 17.00 uur en zondag van 12.00 tot 17.00 uur. Het museum is toegankelijk voor mindervaliden. Tijdens de Piekiesmarkt op zaterdag 20 juli zijn de entreekosten slechts ‘een piekie’ (euro).

In het pas heropende museum in Het Arsenaal aan de Haven zijn allerlei mogelijkheden voor rondleidingen en arrangementen.

Daarnaast houdt het museum regelmatig speciale activiteiten voor kinderen zoals workshops. Daarnaast kunnen kinderen een verhalenboek meenemen bij de balie van het museum. Het verhalenboek bevat drie verhalen over historische figuren  uit de geschiedenis van Coevorden. Aan de hand van hun verhaal, puzzels en raadsels worden kinderen op een leuke manier door de presentatie geleid. In september wordt een kinderatelier geopend in het museum. Kinderen kunnen er samen met hun ouders het verhaal achter één van de archeologische objecten uit het museum ontdekken.

Meer informatie staat op de site van Stedelijk Museum Coevorden.