Arsenaal aanwinst voor stad

Coevorden – Na de verbouwing en herinrichting beschikt Coevorden met Het Arsenaal over een fraai gebouw. ‘Een parel’, aldus wethouder Geert Roeles. Vrijdagochtend werd een rondleiding gegeven door alle betrokken partijen.

Roeles, projectleider Henk Everts en vertegennwoordigers van de gebruikers van het pand toonden vol trots het resultaat.

De inrichting van Het Arsenaal is werkelijk prachtig en herbergt allerlei verrassingen, waarmee het een aanwinst voor de stad is. Gebruikers zijn Stedelijk Museum Coevorden, de bibliotheek, ToReCo met het Tourist Info Punt en Historische Vereniging Stadt en Heerlickheydt Covorden, terwijl in de bibiotheek een plek is ingeruimd voor Geopark de Hondsrug.

De gezamenlijke entree is aan de Haven. De entree is voorzien van een prachtige vloer, waarin de stervorm van Coevorden wordt aangegeven. Sponsor Forbo-Novilon vervaardigde deze vloer.

Historische Vereniging

Aan de rechterzijde bevinden zich de ruimte voor Tourist Info Drenthe en de historische vereniging. Daar is ook het leescafé ingericht. ‘De historische vereniging houdt zich bezig met genealogie, fotomateriaal en onderzoek van de burgerlijke stand', aldus voorzitter Jan Vinckers. 'Vrijwilligers zijn enkele dagdelen aanwezig en via Tourist Info Coevorden kan een afspraak worden gemaakt. Door de verhuizing naar Het Arsenaal zijn de archieven van de vereniging veel toegankelijker, mede door de aanwezigheid van leesapparatuur.’

Tourist Info

Ook Miranda Pathuis, coördinator van Toeristisch Recreatief Coevorden (ToReCo) toonde zich uiterst content met Het Arsenaal. Net als Vinckers roemde zij de prettige samenwerking, die alleen maar voordelen biedt. ‘We kunnen elkaar bijspringen en we bieden in samenwerking met het museum arrangementen aan.’ Tourist Info verkoopt toegangskaarten voor het museum. Daarnaast is Tourist Info verkooppunt voor entreekaarten van onder meer Theater Hofpoort, Plopsa Indoor Coevorden en het Cowboy- en Indianenreservaat.

Bibliotheek

Jan Bartelds van Bibliotheek Coevorden gaf eveneens vol trots een toelichting. ‘Dit is de eerste bibliotheek in de gemeente Coevorden met het landelijke concept. Dat betekent, dat naast de reguliere uitleen klanten ook zelf hun boeken kunnen terugbrengen en lenen volgens het selfservice-concept. Daardoor zijn maximale openingstijden mogelijk mede dankzij de samenwerking met de andere partijen’ Daarbij is alles geautomatiseerd. Het muntgeld is verdwenen, alleen pinnen kan nog. ‘Het motto’, aldus Bartelds, ‘is verrassen en verleiden met als doelstelling meer leden te trekken en bezoekers langer in de bibliotheek te laten verblijven.’ Wat opvalt is de opstelling van de boeken. Niet alleen zijn ruimten per categorie afgeschermd, ook zijn de boeken meer tentoongesteld zoals in een boekhandel. De bibliotheek is zowel op de begane grond als op de eerste verdieping gevestigd, waardoor bezoekers ook in contact komen met het museum. Er is een internetcafé, evenals een aparte kinderafdeling.

Museum

Sandra Muller, met 27 jaar de jongste museumdirecteur van Nederland, legde uit wat er allemaal mogelijk is in het museum, gevestigd op de eerste en tweede etage. Opvallend is ook hier de vloer van Forbo Novilon naar een ontwerp van Casper Conijn die de inrichting van Stedelijk Museum Coevorden vormgaf. ’Beleef de historie’ is hier het uitgangspunt. Via fraaie vitrines, voorzien van audio’s, kunnen bezoekers naar wens verder ‘graven’ in de historie via vitrinekasten met allerlei voorwerpen en wetenswaardigheden. Heel bijzonder is een driedimensionale projectie van het verhaal van Coevorden, gemaakt door Thomas Koppelsläger met muziek van Troy Schipper. In twaalf minuten krijgt de bezoeker een beeld van de historie. ‘Wie het museum bezoekt, kan hier gemakkelijk drie uur doorbrengen, maar via deze projectie wordt het verhaal in korte vorm verteld’, aldus Sandra Muller. Kinderboekenschrijfster Martine Letterie heeft drie verhalen voor de basisschool geschreven. Aan de hand daarvan maken de kinderen een ontdekkingstocht door het museum.

Om de plannen te realiseren, is 1,2 miljoen euro geïnvesteerd. Daarvan komt 350.000 uit Europese Fondsen, de provincie Drenthe draagt 250.000 euro bij, er is geput uit diverse fondsen en het resterende bedrag komt voor rekening van de gemeente Coevorden.

Vrijdagmiddag vond de officiële opening plaats in Theater Hofpoort. Jean Pierre Rawie schreef een sonnet over de jonge soldaat wiens skelet afgelopen jaar is opgegraven bij de Haven. Het gedicht krijgt een plaats in het museum. Cabaretier Arno van der Heyden en filmer Leonie Wiers gaven het publiek een voorproefje en leidden de aanwezigen aan de hand van een film op een ludieke manier door het gebouw. Naderhand ging het gezelschap naar Het Arsenaal. Daar kreeg wethouder Geert Roeles de sleutel van Het Arsenaal uit handen van een heraut te paard. Nadat de wethouder de deur had geopend, kon iedereen een kijkje nemen in het gebouw.

Programma zaterdag

Voor zaterdag is er een omvangrijk programma. De opening is om 11.00 uur vanaf de toren van de hervormde kerk. Er zijn allerlei activiteiten in het teken van de middeleeuwen, er worden verhalen verteld, Martine Letterie houdt lezingen en het Barokensemble CQ treedt op. Eén van de hoogtepunten is om 15.00 uur het midzomerconcert op de Markt met medewerking van Ernst Daniël Smid, Bigband Coevorden en groot kinderkoor CQ.

Zie daarvoor de verwijzingen naar gerelateerde artikelen onderaan dit bericht.

Meer informatie staat op www.hetarsenaalcoevorden.nl