Regio stijgt op logistieke kaart

Coevorden/Emmen - De regio Coevorden-Emmen is gestegen naar de vijftiende plaats op de landelijke logistieke kaart. Steeds meer logistieke ondernemers vinden de weg naar deze regio.

De hoeveelheid vracht via de weg neemt al jaren toe, omdat de A37 de kortste verbinding is tussen Rotterdam en Hamburg. Ook de overslag van goederen, zoals graan, is toegenomen.

Door de aanleg van de A31 in Duitsland is ook het Ruhrgebied snel en filevrij te bereiken. Nu al is 30% van het verkeer dat over de A37 reist, vrachtverkeer. Met de verdubbeling van de E233 tussen Meppen en Cloppenburg in Duitsland zal dit percentage naar verwachting verder toenemen.

Ondernemers en de gemeenten Emmen en Coevorden werken onder de noemer ‘dryport’ samen om de regio nog aantrekkelijker te maken voor de logistieke sector. Onderzoek heeft uitgewezen dat deze regio vanwege de aanwezigheid van logistieke bedrijven en de bereikbaarheid via de A37 en het spoor met een rechtstreekse verbinding naar Duitsland (via de railterminal van de Bentheimer Eisenbahn AG als onderdeel van het grensoverschrijdende bedrijventerrein Europark in Coevorden) zeer geschikt is om de drukke havens in Rotterdam en Amsterdam te ontlasten.

Het vakblad Logistiek brengt ieder jaar de landelijke logistieke kaart uit. Regio’s uit heel Nederland worden onder andere beoordeeld op beschikbare gronden en panden, bereikbaarheid, motivatie en aanwezigheid van personeel en de rol van de overheid.