Officier eist celstraf voor poging tot moord in internaat

Oosterhesselen – Dat een begeleider hem op 14 november vorig jaar op zijn vrije dag een uur te vroeg wakker maakte, zorgde ervoor dat bij een 21-jarige bewoner de stoppen doorsloegen.

Die ochtend sloeg hij de medewerker van het Pedagogisch Opvang Centrum Drenthe (POCD) in Oosterhesselen met een ijzeren stang op het hoofd.

De officier van justitie eiste dinsdag eiste 384 dagen cel, waarvan 180 voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar tegen N. Hij ziet de twee klappen die de man uitdeelde als een poging tot moord. Belangrijker dan de gevangenisstraf vindt hij dat de 21-jarige jongeman zo snel mogelijk wordt behandeld in een psychiatrische kliniek.

De verdachte woonde zo’n 2,5 jaar in het Hesseler internaat, nadat hij vanaf zijn 13e in een aantal tehuizen had doorgebracht. Op 14 november stapte hij kwaad uit bed, nadat hij te vroeg was gewekt. Hij zat al niet lekker in zijn vel, omdat hij een paar dagen geen softdrugs had gebruikt en last had van afkickverschijnselen.
Eerst duwde hij de begeleider en probeerde hij hem te slaan. Daarop werkte de man hem naar de grond.

Dat maakte hem naar eigen zeggen nog kwader. Hij ging snel terug naar zijn kamer en haalde een zestig centimeter ijzeren stang van zijn drumstel op. Hij wachtte zijn begeleider op en sloeg hem twee keer op het hoofd toen de man de hoek om kwam. Toen hij zag dat het bloed uit de hoofdwond van zijn begeleider stroomde, hield hij op.

De verdachte is vanwege zijn psychische problemen licht verminderd toerekeningsvatbaar verklaard. Hij gaf zelf aan dat hij graag opgenomen en behandeld wil worden. Zijn advocaat was het eens met de eis, maar vond poging tot moord niet bewezen. Zij ging uit van een poging tot het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel. De begeleider hield aan de aanval een wond achter zijn oor en een bloeduitstorting in de nek over.

De rechtbank doet op 7 mei uitspraak (ADP)