Eten delen met de hele buurt

Meppen - Het is een nieuwe rage: particulieren die hun zelfgekookte maaltijden aan buurtgenoten serveren. Het is hun hobby en ze doen het niet voor het geld, maar wel voor de bedankjes.

Jellie van der Wier uit Meppen kan er over meepraten. Sinds haar ontdekking van de website www.thuisafgehaald.nl heeft de 40-jarige inwoonster van Meppen een nieuwe missie: eten delen. Afgelopen maand is Jellie officieel gedoopt tot buurtkok.

Twee jaar geleden verruilde ze Mijdrecht voor het rustieke Meppen. Samen met haar man en twee zoons woont Jellie op een boerderij in het buitengebied van Meppen met toekomstplannen voor een Bed&Breakfast. De band met de Randstad heeft ze nog niet geheel losgelaten. Zestien uur per week werkt ze als CCU-verpleegkundige op de hartbewaking in Sint Lucas Andreas Ziekenhuis in Amsterdam-West. In Meppen staat ze veelvuldig achter het fornuis. Koken is één van haar passies en dat wil ze liefst voor de hele buurt.

Jellie legt uit dat Thuisafgehaald.nl een landelijk online platform is dat het mogelijk maakt om eigen kookkunsten te delen met de buurt. Met dit initiatief wil men de individualisering van de buurt tegengaan. `Het delen van eten vergroot de interactie in de buurt. In de steden heeft het al een behoorlijke opmars gemaakt en ook op het platteland ruik ik zeker kansen. Het is voor mij en de andere deelnemers een leuke manier om anderen te laten genieten van de kookkunst. Gewoon om de hobby dus, voor niet meer dan de kostprijs, vaak ergens tussen de 1,50 en 6 euro en een bedankje.'

Na het invoeren van de postcode kan men op de website www.thuisafgehaald.nl zien wat er in de buurt aan eten door thuiskoks wordt aangeboden. Een week geleden werd Jellie gemaild door een dochter van een ouder stel dat in Aalden woont, met de vraag of ze misschien maaltijden voor haar ouders op leeftijd zou kunnen verzorgen.

`Deze mensen worden dan dus afhalers, maar ook werkende stellen die het te druk hebben om elke dag met verse ingrediënten te koken en mensen die alleen wonen en niet altijd zin hebben om voor zichzelf te koken, kunnen veel profijt van dit initiatief hebben.'

Het concept is volgens Jellie eigenlijk simpel. `Na aanmelding ben je automatisch afhaler. Kok ben je op het moment dat je de eerste maaltijd online zet die je buren of inwoners mogen afhalen voor een eerlijk bedrag. Zo kunnen buren en buurtgenoten genieten van elkaars culinaire aangelegenheden. Het is mij niet te doen om er iets aan te verdienen, want ik vind het vooral leuk om te koken en nieuwe mensen te leren kennen. Ook is het denk ik wel goed voor het milieu, omdat er grotere porties in één keer worden gekookt. Ik geloof erg in dit concept omdat het mensen in de buurt bij elkaar brengt.'

Kijk voor meer info en aanmelding op: www.thuisafgehaald.nl.