Hedy Smit-Wigchers uit Schoonoord: ‘Fouten maken is menselijk, dus wees lief voor jezelf en de ander’

Hedy Smit-Wigchers is directeur van Wigchers Internationaal Transport in Schoonoord. Verder is de 48-jarige Schoonoordse penningmeester van de Cure ADOA Foundation. Dat is een stichting die zich inzet voor onderzoek naar genezing van ADOA - autosomale dominante opticus atrofie - en bekend als een erfelijke ziekte aan de oogzenuw. Lees meer over Hedy in deze Doorloper.

Een relatie?

„Getrouwd met Richard Smit.”

Schoonoord betekent voor mij: 

„Een fijn, veilig, gezellig en vertrouwd dorp waarin iedereen mag zijn wie hij of zij wil zijn.”

Als baas van Schoonoord zou ik: 

„Ervoor zorgen dat iedereen die op het dorp Schoonoord wil blijven wonen, dat ook kan. Ik zou zorgen voor betaalbare woonruimte voor jong, oud, alleen en samen. Ook blijven de ondernemers en voorzieningen op het dorp. Samen maken we er een fijne plek van om te wonen.” 

Vroeger ging ik stappen in: 

„SoundAround in Borger, Arizona in Nieuw-Amsterdam, Big Fun in Emmen, ZAK in Uelsen, Fellini in Utrecht, Lambik in Zeist en de kelderbar op Nijenrode.”

Ik word vrolijk van: 

„Positieve mensen, iets moois of liefs voor een ander kunnen doen, wandelen in het bos met manlief en hondlief, mijn dochters, de zon, familie en vrienden, als iets goed lukt op het werk, samenwerken aan iets moois, mijn vrijwilligerswerk bij de Cure ADOA Foundation, yoga én goede muziek.”

De laatste keer dat ik goed gelachen heb, weet ik nog goed! 

„Laatst op een zaterdag tijdens een etentje met mijn jaarclubvriendinnen schaterden we van het lachen omdat we elkaar na 27 jaar nog steeds de gek aan steken met dezelfde dingen.”

En dat ik huilde ook… 

„Ook op die zaterdag. Als vriendinnen delen we het meest onvoorstelbare leed met elkaar.”

Hekel aan: 

„Leugens, achterbaksheid, mensen die me naar de mond praten en vet of botten in het vlees.” 

De mooiste muziek is voor mij: 

„Rammstein.”

Het eerste wat ik doe als ik na mijn werk thuiskom, is: 

„Jas ophangen, schoenen uitdoen, hond begroeten, de was uithangen en even online op de socials.”

Mijn favoriete vakantiebestemming is: 

„Overal waar de zon en mijn gezin zijn. Thailand was wel heel gaaf.”

Een lintje voor en waarom: 

„Iedereen die onder moeilijke omstandigheden er het beste van probeert te maken en dit ondanks alles toch nog enigszins vrolijk en positief doet. Omdat het zo makkelijk is om een (voor)oordeel over een ander te hebben totdat je echt weet wat er in iemands leven speelt.”

Wat ik vroeger wilde worden, is: 

„Minister van Verkeer en Waterstaat.” 

Ik vul mijn vrije tijd in met: 

„Vrijwilligerswerk voor de Cure ADOA Foundation, wandelen, yoga, mediteren, met vrienden afspreken of uit eten gaan, concerten, theater, musea, luisterboeken en leuke series kijken.”

Een hoogtepunt in mijn leven is: 

„Naast het behalen van mijn diploma’s, mijn huwelijk, mijn dochters en het ondernemerschap ook zeker het moment dat we weer in Schoonoord gingen wonen.”

Nog iets om te delen? 

„De wereld en de samenleving is steeds complexer en sneller en vraagt om andere eigenschappen om je staande te houden en het met elkaar ook nog leuk en gezellig te hebben. Daar zijn we alle dagen opnieuw zelf bij en kunnen we alle dagen opnieuw een keuze in maken. Bewust in het moment proberen te zijn. Alle kleine, goede beslissingen maken samen het grotere, mooiere geheel. Fouten maken is menselijk, dus wees lief voor jezelf en de ander. En humor helpt.”

Meedoen

Ook meedoen aan onze rubriek Doorloper? Stuur dan een verzoek naar het e-mailadres coevordercourant@mediahuisnoord.nl