Grepen uit het verleden | oplossing aflevering 88

Toen Fennie Arends de foto van vorige week zag, vroeg ze zich af waarom het verleden zoveel sfeervoller was. Ringo Femmie is het daar wel mee eens. ,,Zo mooi was de Looweg vroeger.” Alex de Vries attendeert Alita Kelder op de foto: ,,Kijk eens, je ouderlijk huis.” Kelder reageert dat ze binnenkort eens gaat kijken hoe het pand er nu bij staat.

Volgens Harry Luinge zaten in het gebouw op de foto groothandel Vooys en later garage Pieper. De vader van Miriam Vrolijk heeft nog bij Vooys gewerkt. Michiel Snippe schrijft: ,,En nu zitten wij daar met Carpe Diem. Het is een kleinschalige dagbesteding voor mensen met een verstandelijke beperking.”

Er zijn ook lezers die denken dat ook dit gebouw inmiddels ten prooi is gevallen aan de sloophamer, maar dat is niet het geval. Martin Tijink ziet het voormalig EDS station en Michiel Snippe is het daar mee eens. ,,Ooit was dit het stationsgebouw van de EDS, Eerste Drentse Stoomtrammaatschappij.”

Het gebouw werd gebouwd voor de Eerste Drentse Stoomtrammaatschappij. Een reis met de tram van Coevorden naar Assen nam al gauw 2,5 uur in beslag. In 1937 werd het EDS-station, in verband met een fusie met de Dedemsvaartsche Stoomtram Maatschappij, buiten gebruik gesteld. Vervolgens werd het gebouw verkocht aan de firma Brinkman en Niemeyer. De tramrails werden uit de Looweg en bij het stationsemplacement verwijderd. De tram zou nu langs de Paralleweg naar het DSM station aan de Krimweg rijden. In 1948 werd het tramvervoer volledig gestaakt.