De Flinten Makelaardij viert 25-jarig jubileum: ‘We werken zo persoonlijk mogelijk’

De Flinten Makelaardij vierde vorige week een ware mijlpaal vanwege het 25-jarig bestaan in het brinkdorp Sleen. Peter (65) en Leny (66) Ludwig richtten het eigen bedrijf op in de jaren negentig. Zij lieten hun vaste baan op het Emmer Hondsrug College varen en kozen destijds voor een nieuwe start richting het ondernemerschap.

Dat nieuwe begin pakte goed uit voor het enthousiaste ondernemersechtpaar uit Sleen. ,,We begonnen in de voormalige boerderij aan de Menso Altingstraat”, vertelt Peter. ,,Goed met mensen om kunnen gaan heeft ons al die jaren veel voordelen gebracht. En het ondernemerschap zit nu eenmaal in ons bloed. Daar zijn we immers mee opgegroeid in een grijs verleden, maar natuurlijk was ons eigen bedrijf wel een sprong in het diepe.”

In de beginperiode - internet was nog geen gemeengoed - plaatsten Peter en Leny advertenties in de krant met de oproep dat ‘we woningen zochten om in de verkoop te nemen’. ,,Daar kregen we diverse reacties op, tot in Winsum aan toe.” Leny vertelt dat De Flinten één van de eerste makelaardijen bleek met een eigen website. ,,Dat in die tijd unieke feit werd zelfs genoemd in krantenartikelen. We kunnen ons dat in de huidige tijd niet meer voorstellen. Onze website was ook in de begintijd heel belangrijk, tegenwoordig speelt Funda een grote rol. Onze eigen site is binnenkort compleet vernieuwd, waardoor de gebruiksvriendelijkheid enorm verbeterd is en onder meer de aangeboden objecten uitstekend gepresenteerd kunnen worden. Daarnaast wordt momenteel met onze eigen social media - Facebook en Instagram - een groot bereik gegenereerd.”

Dan terug naar vroeger. Na verloop van tijd ging de zaak verder aan De Flinten, elders in Sleen. Peter denkt terug aan het jaar 2008 toen de financiële crisis ontstond. ,,Grote makelaars vielen in die tijd om. Wij zijn bewust niet te groot geworden zodat we al die tijd goed contact hebben kunnen houden met onze klanten. Zo persoonlijk mogelijk en op even gemoedelijke als toegankelijke wijze.” Het huidige kantoor op een mooie zichtlocatie in hartje Sleen is sinds 2019 in gebruik. ,,Tegenwoordig is het voor ons de kunst om het aanbod van huizen op peil te houden. In de huidige markt is dat een stuk lastiger geworden, maar gelukkig hebben we goede ambassadeurs en profiteren we van ons grote netwerk.”

Stap voor stap

Ondertussen bereiden Peter en Leny stap voor stap hun vertrek voor vanwege het aanstaande pensioen. Mede daarom sloot zoon Kris (36) zich aan bij de zaak. Hij is er nu werkzaam als makelaar in opleiding en mede-eigenaar. ,,We zijn erg tevreden over zijn inzet”, zeggen Peter en Leny bijna in koor. ,,Dat zijn we ook over onze ambitieuze commercieel medewerkster Esmee Smits (24). Samen vormen zij een goed team!”

Voor nu blijft Peter ‘nog even’ makelaar, terwijl Leny - ze probeert al wat af te bouwen - zich op onder meer de administratie en financiën richt. De diversiteit van het vak en het contact met de mensen blijven trekken, maar met Kris Ludwig en Esmee Smits is er een prima basis voor de toekomst binnen de gemeenten Coevorden, Emmen en Borger-Odoorn als voornaamste werkgebied.

Ter ere van het 25-jarig bestaan geeft de makelaardij uit Sleen tot en met 30 november 25 procent korting op de aankoop en verkoop van een woning.