Gevolgen van witte schimmel in huis vaak onderschat

Aangeboden door: strooming.nl

Een groot aantal huishoudens heeft last van een witte aanslag op wanden.

Bij deze witte aanslag gaat het vaak om salpeterzuur, wat ook wel witte schimmel genoemd wordt. De gevolgen hiervan kunnen groot zijn. Zo kan witte schimmel verschillende gezondheidsklachten veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan benauwdheid, maagklachten en vreselijk moeten hoesten. Specialisten op het gebied van schimmels in huis raden aan dit type schimmel in een zo vroeg mogelijk stadium te behandelen, zodat een verergering van de klachten kan worden voorkomen.

Herkennen van schimmels op wanden

Niet altijd is direct duidelijk dat er sprake is van een schimmel in huis. Salpeterzuur valt te herkennen aan een witte, pluizige structuur op de wand. Vaak is de schimmel het gevolg van een probleem met vocht. Denk aan vocht wat tegen de buitenmuur slaat en vervolgens naar binnen trekt. Ook optrekkend grondwater is een probleem wat regelmatig voorkomt. Grondwater bevat verschillende chemische elementen, die in combinatie met chemische stoffen in het metselwerk leiden tot het ontstaan van de schimmel. Overigens komt deze schimmel niet alleen voor binnen woningen. Ook aan de buitenzijde van een woning kan een vochtprobleem ontstaan.

Onderschat de gevolgen van schimmels niet

Vaak wordt een schimmel in huis vooral gezien als iets vies. Niet ieder huishouden grijpt echter adequaat in om het probleem te verhelpen. Dit kan grote gevolgen hebben, waarvan reeds een aantal voorbeelden werden genoemd. Denk ook aan brandwonden en zelfs een beschadiging van weefsels. Niet onbelangrijk is het feit, dat de hoeveelheid schimmel op een wand steeds groter zal worden als het probleem niet wordt verholpen. Daarbij valt niet te voorkomen dat de schimmelsporen in de lucht hangen. Zelfs wanneer je de schimmels niet aanraakt, zal je hier om deze reden mee in aanraking komen wanneer je in de woning verblijft.

Specialist inschakelen voor het oplossen van een vochtprobleem

Het verhelpen van witte schimmel in huis begint bij het opsporen van de oorzaak van het vochtprobleem. Is er sprake van een versleten coating op de buitenzijde van de muren van je woning? Trekt het vocht vanuit de grond omhoog bij muren? Er zijn gespecialiseerde bedrijven die hulp kunnen bieden bij het oplossen van een vochtprobleem. Nadat het vochtprobleem verholpen is, kan begonnen worden aan het verwijderen van de schimmel. Het overschilderen van een witte schimmel op de muur is hierbij niet voldoende. Eerst moet de muur gereinigd worden. Daarna kan eventuele schade aan de wand zelf hersteld worden.

Overschilderen van een muur lost weinig op

Regelmatig proberen huishoudens het probleem met schimmel in huis te verhelpen door de muur te overschilderen. Dit zal echter nauwelijks effect hebben. Al snel komt de schimmel opnieuw op, waardoor het probleem blijft bestaan. Pak het probleem bij de kern, het vochtprobleem, aan is het advies van specialisten.