Column Roelie Lubbers | Krachten bundelen

Samen staan we sterker, bundel de krachten! Veelgehoorde kreten, vooral de laatste tijd.

De linkse fracties in de politiek moeten samen optrekken. Bedrijfsleven, wetenschap en politiek worden geacht de krachten te bundelen in de wereldeconomie. Samen kunnen we de strijd aan tegen corona, klimaatverandering en digitale veiligheid.

In Coevorden zien we het bij initiatieven in de binnenstad. Maar ook sportverenigingen zoeken elkaar op en de openlucht theaterproductie Woeste Gronden was alleen mogelijk met mensen uit allerlei hoeken.

Nooit was dat ‘samen sterk’ zo prachtig uitgebeeld als tijdens een afscheidsdienst van een dierbare. Ze was nog geen 40 jaar. Haar kleine zoontje kwam naar voren en een bevriende dame deed het woord. Ze gaf het kind een tak van een boom en hij moest het breken. Dat ging natuurlijk zonder moeite, het kereltje had aardigheid in het ‘spelletje’. Vervolgens gaf de vrouw hem een bundel takken. Het jongetje moest nu de hele bos hout breken en dat lukte niet. De boodschap aan het kind: alleen kun je zo’n verlies niet verwerken; je zal breken, maar samen met heel veel lieve mensen om je heen sta je sterk.

De verbeelding maakt iets duidelijk en maakt dat je het niet vergeet. Eén van de doelen van cultuur. Wanneer iets wordt uitgebeeld, bezongen, beschreven, bekritiseerd in cabaret of op muziek gezet, dan zet dat aan tot nadenken, plezier en emotie. In Cultureel Coevorden gaan we dat ook zien, want er is genoeg inspiratie. Bijvoorbeeld rondom Glasvezel Zuidenveld, waarbij zes initiatieven de krachten hebben gebundeld tot één organisatie. En wat dacht u van het wandelknooppuntennetwerk, waarbij bewoners, de gemeente Coevorden en Recreatieschap Drenthe elkaar hebben gevonden. Slechts een kleine greep. Wij doen niets anders. We zijn samen die bos takken, de gebundelde krachten.

Reageren? Stuur een mail naar: culturelegemeente@coevorden.nl of bekijk www.cultureelcoevorden.nl