Grepen uit het verleden | oplossing aflevering 81

,,Op deze foto is het gezamenlijk Duits-Nederlands douane/grenskantoor Eschebrügge aan de Coevordener Straße te zien. Ik heb hier jaren gewerkt voor controle van grensformaliteiten. Je ziet hier de Nederlandse en Duitse vlag naast elkaar hangen”, schrijft E.T. Brouwer uit Dalen.

Hij heeft ook nog een leuke anekdote. ,,In 1988 waren de Duitse collega’s ervan overtuigd dat Duitsland het EK voetbal zou winnen. Maar Oranje won de titel en in de nachtelijke uren hebben de collega’s de Duitse loketten volgehangen met oranje crêpepapier. Om zes uur ‘s morgens werd de Duitse vlag halfstok gehangen, met ernaast onze vlag in top. Toen we op de dienst kwamen, vroegen we de beteuterde Duitse collega’s hoe hun land had gespeeld. We kregen alleen als antwoord: ‘nichts gesehen, fernsehen kaput’.”

Henri Vredeveld weet dat het gebouw er nog steeds staat. ,,Mooi pand waar ik wel eens kwam tijdens een rondrit over het Europark. Altijd gastvrij ontvangen.” Als je terugkwam van vakantie, zat douanier Slot bij de slagboom, weet Riekus Pat zich nog te herinneren. Ook J. Assink heeft er op kantoor gewerkt, samen met Slot.

Fennie Kok-Soetebier schrijft: ,,Onze moeder kwam in 1953 vanuit Emlichheim met de huifkar, gevuld met haar uitzet, aan om vlak bij de grens te gaan wonen. Wij fietsten wekelijks de grens over naar opa en oma. Mooie herinneringen aan die grensovergang.”

Volgens Bert Wessel is de foto in de jaren vijftig gemaakt. ,,Waarschijnlijk met de opening van het grensverkeer.” Harry Masselink denkt dat de foto juist rond 1965 is gemaakt. Volgens hem was dat met de verplaatsing van de Nederlandse douane naar het gemeenschappelijke grenskantoor. De foto is - om precies te zijn - op 22 april 1963 genomen met de officiële ingebruikname van de Bundesstrasse 403. Commissaris der Koningin mr. J. Cramer en burgemeester van Coevorden drs. P.A. Wolters waren daarbij aanwezig.