Grepen uit het verleden | oplossing aflevering 80

De meningen waren verdeeld over de plek waar de foto van vorige week is genomen. Veel lezers meldden dat het om de Secretaris Bruintjesstraat ging, maar de meerderheid dacht toch de Doctor J.C. Homanstraat te herkennen. En aangezien ik het ook niet precies weet ben ik voor de meerderheid gegaan en heb voor de nieuwe situatie een foto genomen van de Doctor J.C. Homanstraat.

Iedereen was het er wel over eens dat de foto op het Witte Tuindorp was genomen. Margot Hille denkt dat het de Secretaris Bruintjesstraat is, kijkend in de richting van de Wethouder Donkerstraat. ,,Links is het blok van vier wat toen het ‘lerarenblok’ of het ‘staande schemerlampenblok’ werd genoemd. In het eerste huis rechts op de hoek woonde de familie Duindam.” Gerda Kroezen denkt aan haar tijd in de Secretaris Bruintjesstraat waar ze een fijne jeugd heeft doorgebracht. ,,Toen was geluk nog heel gewoon.”

Volgens Bert Wessel woonde links in het hoekhuis Jan Mulder, die leraar aan de Ambachtsschool was. Arend Kleis uit Wierden schrijft: ,,Deze foto is genomen op het Witte Tuindorp. In deze wijk woonde je toch wat gerieflijker dan het Oude Tuindorp, dat tegenover ligt.” De vader van Wim Kleine heeft bij de bouw van het Witte Tuindorp heel veel huizen gestukadoord. ,,Met name het stukadoren van de plafonds van de woningen was heel zwaar werk. Alles moest met de hand. In deze tijd gaat alles met een machine.”

Wiecher Pool ging begin jaren zestig voor slager Schutte op donderdag op het Witte Tuindorp bestellingen ophalen, die dan op zaterdag werden bezorgd. De mooiste reactie kwam toch wel van Dinie Klingenberg, die op de foto haar man Frits herkent. ,,De foto moet ergens rond 1950 zijn gemaakt, omdat hij destijds altijd op de bakfiets brood bezorgde. Later deed hij dat met een bestelauto. Ik heb met een vergrootglas naar de foto gekeken en zie voorop de klep van de bakfiets de naam Klingenberg staan. Mijn schoonouders hadden het goed gezien om aan de Looweg, bij de nieuwe woonwijk Tuindorp, een bakkerij te beginnen. Wij hebben de bakkerij later overgenomen.”