Grepen uit het verleden | oplossing aflevering 79

De foto van vorige week leverde weer veel reacties op. ,,Je kijkt hier vanaf de Markt zo de Tramstraat in. Dat heeft ook de Sallandpassage geheten en nu is het de Sallandsestraat. Aan de rechterzijde bevindt zich de schoenenzaak van Willem Jonker en aan de linkerzijde café Tramzicht."

,,Hier zwaaide Mina Woltersom, zij was de huishoudster van Jan Harm Ballast, de scepter en schonk borrels en koffie in”, vertelt Mans Arends. Ook Dini Soppe weet nog dat het destijds de Tramstraat heette. Marchien Luis vindt het roestvrijstalen bord prachtig en heel herkenbaar. Volgens Jacqueline Hoegen waren er toen meer winkels en andere gelegenheden dan tegenwoordig. Jos Genegel vraagt zich af waarom al dat moois van vroeger is gesloopt.

De eerste reactie kwam dinsdagmorgen toen de krant nog maar net op de deurmat was beland van Ineke Nijenbanning uit Aalden. Vroeger ging zij regelmatig bij haar opa en oma De Jager op bezoek in de Sallandsestraat. De familie De Jager had zo ongeveer halverwege de straat een winkel en schuin tegenover was een klein straatje, waar vroeger een smederij was. Links op de foto ziet Nijenbanning de hoge muur van Modelhuis Kramer. Ook weet zij zich nog de kledingzaak van De Zon te herinneren.

Henk Kruize reageert: ,,Na de moeilijke opgave van vorige week nu weer een gemakkelijke. Op de foto is de Sallandpassage te zien, voorheen de Tramstraat, met rechts nog steeds schoenhandel Jonker. Links café Tramzicht, het pand is vele malen verbouwd: groentehandel Heemstra, Marlet, Kardol Primera en nu AMI Kappers. Vroeger en nu een aansprekend beeld van Coevorden. Zie ook de mooie gevels van toen.”

Ook Wiecher Pool meldt dat de winkel van Jonker voorin de Tramstraat te vinden was, evenals Oldewarries die er vroeger een smederij had en later naar de Bentheimerstraat is verhuisd. Hij weet ook dat slagerij Hommes, cafetaria Wessels en café Ambergen in de Tramstraat waren te vinden.