Van rommelzolder naar topzolder in 4 stappen

Aangeboden door: ABN AMRO

Voor de meeste mensen is de zolder de plek waar elk jaar steeds meer rommel bijkomt. ‘Als je de rommel niet ziet als je beneden bent, dan is het er ook niet’ is bij velen de gedachte. Maar dan heb je ineens toch iets nodig dat op zolder ligt. En moet je je een weg banen tussen alle dozen en troep.

Zou het misschien dan toch niet fijn zijn als je je zolder gewoon bewoonbaar wist te maken? In dit artikel geven we je een aantal tips om van die rommelige zolder een geweldige kamer te maken.

#1 Ruim op!

Om je zolder bewoonbaar te maken, moet eerst een hele hoop rommel de deur uit. Bewaar niet allerlei onnodige dingen en maak een selectie van de zaken die wel belangrijk zijn. En je hoeft echt niet alles weg te gooien want misschien kun je er andere mensen blij mee maken. Breng wat spullen naar de kringloopwinkel bij jou in de buurt of laat vrienden en familie weten welke spullen je over hebt.

#2 Maak een plan

Nu kun je gaan nadenken wat je met de vrijgekomen ruimte wilt gaan doen. Wordt het een extra slaapkamer, een werkruimte of misschien je nieuwe schildersatelier? Kijk in elk geval ook goed naar wat de ruimte te bieden heeft. Deel de ruimte eventueel in tweeën op zodat je een aparte bergruimte voor de spullen die zijn overgebleven hebt. Het is jouw zolder, dus jij kunt bepalen wat je ermee gaat doen.

#3 Vraag hulp

Zelf niet zo’n handige klusser? Zorg dan dat een paar vrienden of familieleden je komen helpen met de verbouwingsklus. Of pak het nog grootser aan en laat een timmerman of aannemer de klus voor je doen. Zo weet je zeker dat jouw zolder een heerlijke plek in huis gaat worden.

#4 Maak extra ruimte

De meeste zolders zijn beperkt als het gaat om de ruimte. Zeker als je te maken hebt met schuine wanden of rare hoeken. Misschien dat een op maat gemaakte inbouwkast in zo’n geval een goede oplossing is. Of zorg voor extra ruimte op zolder met behulp van een dakkapel. Dit kan ook meteen het juiste moment zijn om zonnepanelen op het dak te laten plaatsen. Vergeet dan niet om je huidige woonverzekering te checken of die nieuwe zonnepanelen onder de opstalverzekering vallen.

Je ziet het: je zolder omtoveren in een droomplek heeft misschien wat voeten in aarde. Maar als je weloverwogen te werk gaat en de zojuist beschreven stappen volgt, is die topzolder sneller klaar dan je denkt.