Grepen uit het verleden | oplossing aflevering 77

Alidus Moddejongen twijfelde geen moment toen hij de foto van vorige week zag. ,,Dit is Hollandia Coevorden, het hoge gebouw achter de pijp was ook de kookzolder, deze is rond 1966 afgebroken.”

Moddejongen weet meer te vertellen en dat is niet zo verwonderlijk, want hij heeft er 43 jaar gewerkt. ,,Het gebouw voor de pijp was het stookhok waar de energie werd opgewekt in grote gasketels, later werd er een turbine in geplaatst. In het lange gebouw was de zogenaamde baan waar tussen grote cilinders de pulp tot karton werd geproduceerd.”

Chris Reuvers herinnert zich Hollandia eveneens, omdat hij er ook heeft gewerkt. Berend Kluitenberg weet dat er veel families hebben gewerkt. ,,Vader Kluitenberg was daar stoker, eerst met hout, daarna met turf en kolen en toen gingen ze over op olie.” Ook Astrid Hekhuis-Jongsma heeft er gewerkt. Ze verzorgde jarenlang samen met Alidus Moddejongen de EHBO. ,,Mooie tijd, wij waren dokters die geen medelijden hadden met de slachtoffers.”

En dan natuurlijk de fluit van de strokartonfabriek waar in het verleden zoveel over te doen is geweest. ,,Om tien en twaalf uur en om half vijf had je geen horloge nodig, want als de fluit klonk wist je wel hoe laat het was. Een inwoonster die in de buurt van de Huttenheugte woonde had last van dat gefluit, ze kwam, dacht ik, uit Amsterdam”, schrijft Wiecher Pool. Hij vervolgt: ,,Ze had daar beter kunnen blijven wonen, dan had ze ook geen last van de fluit gehad. Maar gelukkig besloot de rechter dat nostalgie moest blijven bestaan.”

Sommige lezers hebben minder fijne herinneringen aan de fabriek. ,,Deze fabriek werd in de oorlog gebombardeerd. Aan de bestaande fabriek is een plaquette bevestigd met de namen van de mensen die zijn omgekomen. Ook de naam van de vader van Pool staat op deze plaquette. ,,Maar tijd heelt alle wonden.” Het valt Arno Stoevelaar op dat er in de loop van de jaren veel is veranderd. Mans Arends ziet op de voorgrond de oude basaltblokken liggen en Gerard Hoekstra weet dat rechts in deze bocht Hommo Koster heeft gezeten.