Column Roelie Lubbers | Knallen met die hap…

Burgemeester Bert Bouwmeester stond opgewonden bij het grote kanon op de Weeshuisweide voor het Kasteel in Coevorden, geflankeerd door de mannen van de schutterij in prachtig kostuum. Hij had het aansteeklont in de aanslag en de vingers bij zijn oren. Het publiek keek vanaf een veilige afstand toe, wachtend op een loeiharde knal.

Pffsssrrrtt… dat was het dan, het liep met een sisser af… De spanning werd opgevoerd en een tweede poging bracht uiteindelijk het luide schot waar we met z’n allen op zaten te wachten. Symbolisch voor de inspanning en het geduld in de culturele sector. Steeds weer is daar het smeulen van een lont in de hoop dat het de spanning eraf haalt en met een luide knal leidt tot een uitbarsting van cultureel geweld. Steeds weer wordt de spanning bruut gedoofd om uiteindelijk met veel moeite weer aan te krijgen.

Ik begon mijn klus voor het culturele jaar ooit met de woorden van The Boss, Bruce Springsteen: ‘You can’t start a fire without a spark’. Je hebt die aanjagers nodig, dat smeulende vuur om uiteindelijk te knallen met elkaar.

Knallend is het culturele jaar op zaterdag 28 augustus van start gegaan. Met bijdragen in de vorm van kunstwerken en een couplet van een lied van inwoners van alle dorpen. Iedereen deed mee! Wethouder Jeroen Huizing heeft met zijn gevolg in een cabriobus de kunstwerken persoonlijk in alle dorpen opgehaald. Heel gemeente Coevorden verbonden in een lied en in een groot kunstwerk waarmee talloze verhalen zijn uitgebeeld. Wat een diversiteit, wat een enthousiasme en wat een samenwerking! De inwoners vormden met elkaar ontelbaar veel vonkjes die zorgen voor een laaiend vuur het komende jaar. Er volgt hevig cultureel geweld. We gaan knallen met elkaar!

Roelie Lubbers-Hilbrands

Cultureel aanjager/projectleider

www.cultureelcoevorden.nl