Grepen uit het verleden | oplossing aflevering 75

,,Ik wilde ook even een duit in het zakje doen”, mailt Harrie Oude Hampsink. ,,Aan het Kasteel in Coevorden stond vroeger het pand van drukkerij Van Herpe/Boom Pers, met op de bovenverdieping de studio van Radio Loco. Dit gebouw stond al een tijd leeg omdat de redactie van de Coevorder Courant was verhuisd naar de Gansehof en Radio Loco naar de Friesestraat.

Op deze plek staat nu het multifunctionele gebouw met hierin onder andere het gemeentehuis.” Oude Hampsink heeft ook nog een tip wat zeker de moeite waard is om te bekijken. ,,Via de website www.agniex.duckdns.org is zestien jaar aan foto’s en berichten van Radio Loco en NieuwsNet Coevorden terug te vinden.”

Henk Otten heeft vele jaren bij Radio Loco achter de knoppen van het mengpaneel gezeten. Daniëlle Pepplinkhuizen-Oldeman vindt het nog steeds heel toevallig dat vlak voordat het nieuwe gemeentehuis werd gebouwd, de panden van Van Herpe en bloemenzaak Avroli zijn afgebrand. Volgens Michiel Berghuis zouden de oude gevels in het nieuwe gemeentehuis geïntegreerd worden en dat is ook gebeurd.

Martin Tijink noemt ook het rijtje zaken op die ooit het straatbeeld op het Kasteel bepaalden. ,,Van Herpe, Avroli, café Arends en Vonk.” Voor de bloemenzaak van Avroli was daar volgens Sjoert Stel een bakkerij gevestigd. Rechts op de foto is nog een stukje van de ABN AMRO Bank te zien. Daarvoor heette het de Rotterdamsche Bank en daar heeft Herman van der Veen van 1958 tot 1968 gewerkt. ,,Boven het kantoor woonde de familie Beld, later de familie Heinz. Naast het kantoor was een grasveld en daar heeft Beld door de bekende Coevorder aannemer Ab Wemmenhove een woning laten bouwen. Vanuit kantoor hadden wij zicht op het grasveld bij Van Herpe, waar Barend van Herpe in de zomer in de kinderwagen lag te genieten.”

Volgens Jaap Rijstenberg had café restaurant Arends de mooiste feestzaal van Coevorden en veel lezers zijn het daarmee eens. Rijstenberg heeft daar vaak gewerkt en mooie Ganzenmarkten beleefd. Alidus Moddejongen vindt het nog steeds eeuwig zonde dat de gebouwen van Avroli, Van Herpe en café restaurant Arends zijn afgebroken.