Grepen uit het verleden | oplossing aflevering 74

,,Deze foto is genomen vanaf de Bentheimerbrug richting de Bentheimerstraat”, schrijft Kest Kooiker. ,,Op de foto is het pand van Gerrit Adolfs te zien. Gerrit en zijn vrouw runden een klein kruidenierswinkeltje."

Kooiker vervolgt: ,,Adolfs reed altijd op zijn brommer - met sigaret in de mondhoek - langs de klanten. Hij haalde eerst het boodschappenboekje op, om later de boodschappen - in tassen aan het stuur - af te leveren. Naast het pand van Adolfs stond de garage van Van Berkum.”

Mans Arends herkent links op de foto het pand van Adolfs. ,,Daarnaast zat links garage Van Berkum, die Ford-dealer was.” Waarop Ed Belt weer reageert: ,,En aan de andere kant van de straat bevonden zich de platenzaak en muziekwinkel van Lingemann. Daar kochten we platen van The Beatles en de naaldjes voor de pick-up.”

Ook Henri Vredeveld reageert: ,,Begin Bentheimerstraat. Daar zat vroeger onder meer Reinders Assurantiën. Nu zie je vanaf het punt waar de foto is genomen de vishandel van Anja. Een eindje verderop zat de bios van Holman. Veel films gezien daar.” Eddy Cokart weet nog goed dat achter de boompjes vroeger bouwmarkt Hubo zat. ,,Daar heb ik mijn lasapparatuur gekocht. Die spullen heb ik nog steeds. Later werd het de Formido en tegenwoordig heet het de Praxis.”

Roel Knol uit IJsselmuiden neemt ons een stukje verder mee de Melkkade op. ,,In de rechterwoning van de drie aan de Melkkade woonde de familie Wolda. Ik ben daar in 1954 als leerling loodgieter begonnen. Bertus Meiering werkte daar ook. Hij was heel goed in judo en is toen vertrokken naar Hellevoetsluis om daar een sportschool te beginnen. Op de motor zijn we samen nog een keer uit de bocht gevlogen in Dalen. Vanaf huis naar mijn werk reed ik dagelijks door de Oosterstraat naar de werkplaats. Toeval of niet: mijn vrouw Leny Kok is in de Oosterstraat geboren. In 1970 zijn we vanuit de Breitnerstraat verhuisd naar IJsselmuiden en daar wonen we nog steeds.”