Grepen uit het verleden | oplossing aflevering 72

Een klein aantal lezers dacht dat de bunker aan het Picardiekanaal op de foto van vorige week te zien was. Het overgrote deel was het met Bert Wessel eens. ,,Het is de kazemat/bunker bij de Bentheimerbrug. Vanuit het centrum gezien links van de brug.”

Wessel schrijft verder dat het vroeger ‘de bunker van Venema’ werd genoemd omdat Venema op de hoek Bentheimerstraat-Melkkade een winkel had. Hij vervolgt met een stukje geschiedenis: ,,De kazemat diende als wegversperring om de Duitse veroveraars tegen te houden, helaas is dat niet gelukt. De kazemat was uitgerust met luchtdoelgeschut en had bij Defensie het nummer S30. Jammer genoeg is dit stukje historie gesloopt in 1968. De andere kazemat lag op de hoek van de Spoorsingel en had het nummer S31. Ook dit object is helaas gesloopt.”

Henk Kruize heeft het over de beroemde bunker aan de Melkkade, waar hij vroeger dagelijks langs kwam. ,,Eerst even twee metertjes aan de Bentheimerbrug hangen als die omhoog ging en dan de bunker in om kattenkwaad uit te halen. Met papieren pijltjes op voorbijgangers schieten en een portemonnee aan een touwtje snel wegtrekken als mensen hem wilden pakken. Altijd lol.” Volgens Kruize is de bunker tijdens het bombardement op de aardappelmeelfabriek in de Tweede Wereldoorlog nog gebruikt.

Egbert Krikke en Mans Arends zien op de achtergrond de witte huisjes van de Oranjewijk. Henk Duinkerken is lang geleden, toen hij naar De Nieuwe Veste ging, wel eens in de bunker geweest. Renen Benjamins schrijft: ,,De bunker stond tegenover de toenmalige stomerij.” Volgens Fennie Kok-Soetebier is de bunker aan het Picardiekanaal iets kleiner dan die bij de Bentheimerbrug. Rene Doezeman vindt het jammer dat Coevorden zoveel historie heeft afgebroken. ,,Kijk maar naar de grachten, de wallen en later de bunkers.”

Op de plek waar eens de bunker stond, werd op 16 december 2015 door oud-strijder Sipke Beetstra een herdenkingsmonument onthuld. Het herdenkings-monument - ontworpen door Caspar Conijn en Erik Olde Hanhof - vervangt de twee plaquettes, die aan de oude Bentheimerbrug waren bevestigd.