Column Roelie Lubbers | Op hen Coevern!

Jaaaa, het is zover. Op 18 juni heeft wethouder Jeroen Huizing het stokje gekregen van wethouder Dennis Bouwman van de gemeente Midden-Drenthe. Coevorden is nu echt Culturele Gemeente van Drenthe!

De inwoners van Coevorden laten tot eind december 2022 hun culturele veelzijdigheid zien. Dat gebeurt al bij de Opening op zaterdag 28 augustus 2021. Via vijf routes trekken oldtimer-bussen door de hele gemeente, op naar de stad Coevorden. De routes gaan elk langs een aantal dorpen en de bus raakt telkens met meer mensen gevuld.

Alle dorpen maken en zingen (hopelijk op veel verschillende manieren) een couplet van een lied, waarvan de muziek door Harm Dijkstra geschreven is. Daarnaast maakt een kunstenaar in elk dorp een kunstwerk op een paneel van 60 bij 60 centimeter. De panelen van alle dorpen worden samen gemonteerd op een grote ezel van 3 bij 3 meter.

Zowel het couplet als het kunstwerk gaan over het dorp en passen in het thema ‘Verbonden in Verhalen’ met de pijlers Verbinden, Vieren, Versterken en Verhalen. Ze tonen de veelzijdigheid in kunst en de kenmerken van onze gemeente. Maar ook de verbondenheid tussen de inwoners en de dorpen met de stad. Samen vieren we het culturele jaar!

Tegen drie uur in de middag komen alle bussen aan in Coevorden, waar de Garnizoensdagen zijn met de ‘Slag om Coevorden’. Om half vier is op de Weeshuisweide de Opening. Het lied met alle coupletten wordt gezongen en het gezamenlijke kunstwerk wordt onthuld. Daarna opent burgemeester Bert Bouwmeester met een kanonschot het Culturele Jaar. Dus om maar met enkele regels uit het lied van Harm te eindigen:

Op hen Coevern! Komt dat zien,
Want dáor stiet cultuur op ien!

Reageren? Stuur een mail naar: culturelegemeente@coevorden.nl of bekijk www.cultureelcoevorden.nl.