Grepen uit het verleden | oplossing aflevering 66

Het zal ongetwijfeld aan het weer hebben gelegen dat er op de foto van vorige week weinig reacties zijn binnengekomen. Wat wil je ook als er warmterecords zijn gesneuveld. Wil en Irene Bosch en Berend Kluitenberg hadden wel gereageerd. Volgens hen staat Hotel de Vlijt aan de Haven op de foto en dat klopt.

Het oude pakhuis aan het water werd ook door enkele lezers genoemd, zoals Bart Driehuizen en Bert de Jonge. Wim Sanders ziet nog, zoals hij het omschrijft, een gedeelte van het lelijke gebouw van de Rabobank. Gezinus Hingstman schrijft: ,,Dit was tegenover de oude brandweerkazerne aan de Haven.” Frans P. van der Hof reageert: ,,Ik heb ongeveer 20 kilo plakboeken van de periode 1967 tot 1999, hoofdzakelijk van de brandweer en handbal.”

Het pakhuis De Vlijt werd gebouwd in opdracht van Gerson Levie. Het ontwerp is waarschijnlijk van Joh. D. Meppelink. In de tijd dat het gebouwd werd, was het nieuw dat schepen met graan per elevator werden gelost. Levie was een echte ondernemer die niet alleen graan van de boeren uit de omgeving kocht, maar ook koren met scheepsladingen tegelijk uit de Rotterdamse haven betrok. Minstens eenmaal in de veertien dagen legde er een graanschip uit Rotterdam aan. Via de Zuiderzee, het Zwarte Water en de Dedemsvaart kwamen de schepen naar de Coevorder haven. Op de terugreis naar Rotterdam namen de schippers vaak een lading karton mee van de kartonfabriek.

Heb je zelf nog mooie foto’s voor deze rubriek? Laat het dan weten. Deze week een foto uit het archief van Bertus Plasman. Waar is de foto gemaakt en vooral: weet je hierover ook iets te vertellen? Reageren kan via e-mail: hjwoltersom@hetnet.nl , telefonisch: 06-55580319 en natuurlijk via de Facebookpagina van de Coevorder Courant.