Grepen uit het verleden | oplossing aflevering 64

,,De foto van vorige week is gemaakt in de Kerkstraat. Mijn opa - Willem van der Veen - was aannemer en had daar ergens aan de rechterkant zijn werkplaats”, schrijft Annemarie van Essen-van der Veen. ,,Later heeft mijn vader Roelof zijn zaak overgenomen en had zo rond 1960 zijn werkplaats in de joodse synagoge.”

Dat weet Henk Heidema zich ook nog wel te herinneren. ,,In de jaren zeventig zat er een aannemer in het gebouw en daarachter lagen nog enkele joodse graven.” Mans Arends meldt dat Oelen daar een winkel had met zuivelproducten. Mans Roddenhof vertelt: ,,Waar nu de parkeerplaats is, op de hoek Kerkstraat-Gasthuisstraat, was vroeger het kruidenierswinkeltje van de familie Pool. Mevrouw Pool runde de winkel en haar man Hendrik was postbode. Ik kwam daar als kind voor en in de oorlog geregeld met mijn moeder. Ik ging graag mee, want dan kreeg ik altijd een dropstengel. De synagoge was vanaf 1977 in gebruik als ballet- en concertzaal. Het was onderdeel van de muziekschool. Daar heb ik vanaf de opening als conciërge 23 jaar lang met veel plezier gewerkt.”

De Kerkstraat was een erg gezellige straat, schrijft Wiecher Pool. ,,Vanaf mijn zesde jaar ben ik daar opgegroeid. Ik heb toen veel gevoetbald en gespeeld met de jeugd, dat kon gewoon in de straat. Waar de Volkswagen staat had slager Schutten zijn winkel, daar denk ik nog met veel plezier aan terug. Als vijftienjarige heb ik van Egbert Schutten leren autorijden.”

Zowel Pool als Berend Kluitenberg kunnen nog veel namen opnoemen van bewoners uit de Kerkstraat, zoals schilder Scheffer, melkboer Oelen, duivenmelker Zwiggelaar en schilder Meppelink, maar ook Neutel, Wessel en Koeling passeren de revue. Bakker Beerling had zijn winkel voor in de Kerkstraat en daar heeft Rita Assenwijnhoud als dertienjarige in de huishouding gewerkt. ,,Het was een groot gezin en moeder stond in de winkel.” Dieneke Broeksema-Wilting heeft gewerkt bij slagerij Schutten. ,,Ik heb er een prachtige tijd gehad. Mijn moeder heeft heel vroeger gewerkt bij opa Schutten, ikzelf bij Egbert en Annie.” Hans Wortelboer ging als kind weleens kijken bij slager Schutten als er werd geslacht. ,,Erg interessant. Mijn moeder vond het echter niet zo leuk toen ik met een koeienoog thuiskwam.”