'Vechtersbaas' Sven Profijt (13) uit De Krim naar WK in Thailand

Vechtsporter Sven Profijt is in de boksring niet te stoppen. De 13-jarige inwoner uit De Krim kan zowel boven als onder de gordel meedogenloos zijn. Niet voor niets weet Profijt begin december in de klasse tot 45 kilo de schijnwerpers op zich gericht tijdens het WK Muay Thai in Thailand.

,,Voor mij is het de eerste keer dat ik in Azië op een groot toernooi mijn vechtkunsten kan vertonen. Zeker spannend, maar ook een avontuur om naar uit te kijken. Thailand is het thuisland van Muay Thai, of thaiboksen in het Nederlands.”

Sociale jongen, maar in de boksring.....

Van nature is Sven Profijt een sociale jongen en maakt nooit ruzie. In de boksring is dat heel andere koek. Hij slaat, schopt, duwt met behulp van zijn voeten, benen, vuisten, knieën en ellebogen. Het lid van het nationaal jeugdteam van de Muay Thai Organisatie Nederland toont zich in alles een zeer fanatiek vechtersbaasje.

Geen grammetje vet

Sven is 1,55 meter en weegt nog geen 45 kilo. Het verhaal van een ventje met geen grammetje vet, maar één bonk spier. Zeven jaar geleden kreeg hij zijn eerste kickboksles en daarna was de ban gebroken. ,,Ik heb me eerst gericht op karate en daarna heb k mij er verder in verdiept. Ik hou van een vechtsport waar ik me niet hoef in te houden. Ik wil alles geven en met Muay Thai kan dat.”

Gezonde wedstrijdspanning

Hoewel Muay Thai een gewelddadige sport lijkt, is het volgens Sven vooral een mooie combinatie van zelfverdediging en contactsport. ,,Je bent met acht ledematen volledig op jezelf aangewezen. Bij deze vechtsport kun je alleen jezelf maar de schuld geven als het niet lekker loopt.”

Natuurlijk is er bij Profijt altijd sprake van een dosis gezonde spanning. ,,Na de eerste trap zijn de zenuwen echter verdwenen en ben ik alleen nog maar gefocust op de wedstrijd.''

Vrije tijd opgeslokt door vechtsport

Sven Profijt is meervoudig nationaal kampioen, heeft al een Europese titel op zijn naam staan, maar voor Profijt is dit pas het begin. De eerste stip aan de horizon is voor hem het WK in de Thaise hoofdstad Bangkok.

,,Vrijwel al mijn vrije tijd steek ik in deze vechtsport. Bijna iedere dag ben ik in de trainingshal in Hoogeveen te vinden. Daarnaast is er de tijd die trainer-coach Edward Vereijken in mijn ontwikkeling steekt. Dat is voor mij heel waardevol", zegt de tweedejaars vmbo-leerling van De Nieuwe Veste in Coevorden.

Kickboxingclub 9JA GYM uit Hoogeveen

De jeugdige vechtsporter is lid van Kickboxingclub 9JA GYM uit Hoogeveen. In de trainingshal van 9JA GYM hangen veel robuuste materialen als zware ballen, ijzeren gewichten en vliegt het zweet in het rond. Edward Vereijken is in zijn nopjes met de wijze waarop Sven zich heeft gekwalificeerd voor het WK.

,,Hij hoort  in ons land in zijn leeftijdscategorie tot de meest beloftevolle talenten. Sven is echt 'on fire' en heeft er erg hard voor gewerkt. Dat blijft gelukkig niet zonder resultaat. Zijn toewijding voor de vechtsport is groot en het is wel lekker dat dit ook in klinkende resultaten wordt omgezet."

Zelfverdediging

Deelnemen aan een vechtsport betekent volgens Sven per definitie trainen op zelfverdediging, maar ook de zelfbeheersing wordt versterkt.

,,Iedereen loopt wel eens een risico om in een agressieve situatie terecht te komen. In onze tak van sport hebben we geleerd om dan eerder een stap terug dan dat ze zelf op de vuist gaan. Juist omdat we aan vechtsport doen, denken wij beter na.”
Bij de foto: Sven Profijt neemt in december in de Thaise hoofdstad Bangkok deel aan het WK  Muay Thai. Op de foto poseert de 13-jarige  'vechtersbaas' uit De Krim met zijn trainer-coach  Edward Vereijken. (Eigen foto).