Grepen uit het verleden | oplossing aflevering 61

Sylvia Klunder reageerde via WhatsApp op de foto van vorige week. ,,Het is het oude Weeshuis van Coevorden. Aan de achterkant heeft het babybureau gezeten, daar ben ik met mijn kinderen heen geweest. In het weeshuis zit nu een kapsalon.” Veel lezeressen kunnen zich nog herinneren dat aan de zijkant het consultatiebureau en medische uitleen waren gevestigd.

Volgens Henk Kruize had het pand oorspronkelijk een nogal sombere uitstraling, maar dat is veranderd. ,,Tegenwoordig heeft het gebouw een fris uiterlijk. Kapsalon Doevelaar bevindt zich er. Het is gebouwd als garnizoensgebouw en diende als huisvesting voor soldatenkinderen, later ook voor gewone weeskinderen. Daarna woonden er ouderen.” Kruize komt tot de conclusie dat Coevorden toch nog veel historische gebouwen heeft. ,,Hoewel ook meerdere panden helaas zijn gesloopt.”

Frank Grooters uit Bilthoven weet dat het oude Weeshuis vele bestemmingen heeft gehad en verbaast zich erover dat veel ‘gebruikers’ nooit genoemd worden. Grooters komt met een hele lijst en die wil ik de lezers van deze rubriek niet onthouden. Zo werd de zondagsschool van de Nederlands hervormde kerk er gehouden. Het Rijks Belastingkantoor was er gevestigd, later is de organisatie naar Emmen verhuisd. In afwachting van de bouw van de Parkschool had een klas les in het Weeshuis. Ook Welfare van het Rode Kruis en de tandartspraktijk van Jan Brinks waren er gevestigd. ,,Waarschijnlijk is de lijst nog langer, maar dit schoot mij zo te binnen”, besluit Grooters.

Ook Maatschappelijke Dienstverlening Zuidoost Drenthe heeft kantoor gehouden in het oude Weeshuis. ,,Mijn vader J.W. Pannekoek heeft daar nog gewerkt als directeur”, schrijft Inge De Kraker-Pannekoek. Dinie Ensink-Plasman ging elke week naar de repetities van het Nederlands Hervormde Meisjeskoor onder leiding van Co de Koning.