‘Tweede Wereldoorlog door de ogen van kinderen’ op basisschool S. J. van Royen in Schoonoord

Op basisschool S. J. van Royen in Schoonoord staat sinds eind maart het thema Tweede Wereldoorlog centraal in de groepen 7 en 8. Sinds jaren is dit al het centrale thema en de leerlingen zijn unaniem. „Hier leren we heel veel over de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog”, klinkt het in koor.

„Ieder jaar weer komt er een nieuw centraal thema voorbij”, vertelt leerkracht Gonda Slüter. „Twee jaar geleden was dit ‘Soldaat van Oranje’, met als ultiem hoogtepunt een bezoek aan de musical.” Vorig jaar gooide corona roet in het eten. Dit jaar is een nieuw thema aan de orde: ‘De Tweede Wereldoorlog door de ogen van kinderen’.

Voorgelezen

Slüter: „De boeken ‘Groeten van Leo’, ‘Oorlog zonder vader’, ‘Bommen op ons huis’, ‘Dromen van vrijheid’ en ‘Adelaar in de mist’ worden voorgelezen. In deze boeken staat steeds een ander onderwerp centraal. Ondertussen geeft groep 8 extra aandacht aan D-day en de gevolgen ervan. En gaat groep 7 in op Anne Frank.”

Het thema is actueler dan ooit. In de aanloop naar 4 en 5 mei maakten de leerlingen hun eigen presentatie over de Tweede Wereldoorlog en vrijheid. „Herdenken vinden we ook op school belangrijk. Omdat steeds minder ooggetuigen in leven zijn, moeten de volgende generaties het belang inzien van herdenken en meeleven. Want dit mag nooit meer gebeuren. Mijn groep 7/8 is ervan overtuigd: dit nooit meer.”