Grepen uit het verleden | oplossing aflevering 59

Mevrouw De Jonge had de krant maandagmorgen al in de brievenbus en pakte direct de telefoon toen ze de foto zag. ,,Dit is het oude Van Gend en Loos gebouw aan de Parallelweg”, vertelte ze. Dirk Eising laat weten dat Van Gend en Loos in Commer bestelauto’s reed, met een schuifdeur aan de zijkant. Het personeel droeg een pet met embleem.

De heer Brouwer uit Dalen schrijft: ,,In de loods van Van Gend bevond zich het douane verificatie kantoor voor goederentransport per spoor naar het buitenland. Ik heb daar als douaneambtenaar regelmatig dienst gedaan in de tachtiger en negentiger jaren. De Bentheimer Eisenbahn reed ook op dit station. Het was zogezegd een internationaal station, ik meen het enige in Nederland.”

Ook Henk Kruize heeft nog herinneringen aan het gebouw. ,,Mijn schoonvader Albert Kampman trad, na jarenlang op de tram te hebben gewerkt, in dienst bij Van Gend en Loos. Met collega Martens heeft hij enorme hoeveelheden goederen in- en uitgereden. Dit kostte veel kracht, want laadkleppen en dergelijke bestonden toen nog niet. Hij droeg dan ook een korset voor de rug.”

Wiecher Pool kwam er ook regelmatig. ,,Toen ik nog bij de posterijen werkte, moest ik er pakketten ophalen die later door de postbodes werden bezorgd. Daar waren onder anderen ook KLM kleding en zilverfabriek Gerrits gevestigd.” Henri en Lammy Vredeveld vinden dat het pand mooi is gerestaureerd. ,,Prachtig opgeknapt en het is in gebruik genomen door mooie bedrijven. Zo zie je maar weer dat niet altijd alles gesloopt hoeft te worden en dat dergelijke panden prima hergebruikt kunnen worden. Gemeente Coevorden: doe hier maar vaker je voordeel mee.” Hillie Brink is het daarmee eens. ,,Het is nu een prachtig gebouw om te zien, hier mag Coevorden trots op zijn.”

En als laatste nog een tip van Alidus Moddejongen: ,,Zoiets moeten ze ook doen met de oude aardappelmeelfabriek. Daar kunnen mooie appartementen in gemaakt worden.”