Spits Martijn Heerkes is de nieuwe voorzitter van vv Dalen. 'We moeten het damesvoetbal weer in volle glorie terugbrengen'

Martijn Heerkes is de nieuwe voorzitter van voetbalvereniging Dalen. De oud-spits vulde daarmee de vacature op bij de club die vorig jaar was ontstaan nadat Riekus Hazelaar als voorzitter was gestopt.

Heerkes (40) speelde tien seizoenen in de hoofdmacht van de zondag 2e klasser en bepaalde mede de koers van zijn team. Sinds deze maand doet hij dat van achter de bestuurstafel.

,,Het is voor mij een persoonlijke uitdaging om nu in de rol als voorzitter mede de koers van onze club te bepalen en ideeën uit te werken”, zegt Heerkes, die met 112 goals op zijn palmares behoort tot de productiefste spelers uit de clubhistorie.

‘Ik heb gewikt en gewogen’

Martijn Heerkes stort zich zonder veel bestuurlijke ervaring in het nieuwe avontuur. ,,Ik heb gewikt en gewogen en uiteindelijk volmondig ja gezegd, Het is een heel verantwoordelijke taak en vergt veel vrije tijd. Het is echter ook een mooie kans om bezig te kunnen zijn met de toekomst van onze vereniging.”

‘Plaatje voorzitter in moderner jasje gestoken’

Bij zijn aanstelling was het delegeren van taken een voorwaarde. ,,Er zijn zoveel zaken waar je rekening mee moet houden en voorwaarden waaraan voldaan moet worden. Daarom hebben we binnen het bestuur de taken zo evenredig mogelijk verdeeld, waardoor het ouderwetse plaatje van voorzitter in een wat moderner jasje is gestoken.”

Voor Heerkes is het van belang dat er duidelijke doelstellingen worden geformuleerd, waar iedereen binnen de club verantwoordelijkheid voor draagt. ,,Effectief en efficiënt zijn wat mij betreft sleutelwoorden. Het roer hoeft echter niet radicaal om. Er gebeuren nu al heel veel goede dingen door mensen met hart voor de club.”

‘Jeugdvoetballers nog meer de kans geven voor ontwikkeling’

De geboren en getogen Coevordenaar heeft voor zichzelf een aantal duidelijke taken gesteld. “Ik pleit voor versterkte aandacht voor onze voetbaljeugd en een goede de doorstroming naar de senioren. We moeten onze jeugdvoetballers nog meer en langer de kans geven zich te ontwikkelen. Daarnaast moeten we het damesvoetbal weer in volle glorie terugbrengen binnen de vereniging.”

Binding met de achterban

Heerkes groeide als voetballer op bij Minjak en Sc Oranje in Schoonebeek. Hij beseft dat het steeds complexer is om een vereniging te leiden. ,,De continuïteit waarborgen is prioriteit nummer 1. De leden, sponsoren en vrijwilligers moeten we zo goed mogelijk faciliteren. Er is denk ik een groeiend aantal wensen, behoeften en andere afleidingen. Hoe zorg je voor binding met de achterban en hoe zorg je voor een gedegen lange termijn visie om in alle wensen en behoeften van leden, vrijwilligers en sponsoren te voorzien.”

De coronapandemie spelt de club volgens Heerkes voor een extra uitdaging. ,,Je kunt iedereen nu niet alles bieden wat je graag zou willen. Ook in financieel opzicht heeft het een aanzienlijke impact. Hopelijk voelt iedereen zich sterk verbonden met de club, want uiteindelijk moeten we echt toch echt met zijn allen doen. Verder zijn er uitdagingen op het gebied van zaterdagvoetbal, terreinbeheer, en maatschappelijke veranderingen.”

‘Gewoon lekker voetballen’

Martijn Heerkes nam in 2018 afscheid van de hoofdmacht van vv Dalen en speelt sindsdien in de lagere seniorenteams. ,,Dat blijf ik doen, want ik kan het spelletje niet missen. Het was echter wel even omschakelen van het eerste elftal naar recreatief voetbal. Ik zou een ieder dan ook aanraden om zo lang mogelijk op prestatief niveau actief te blijven.”

De drive om te winnen is er nog steeds, maar het resultaat is voor Heerkes toch wat minder belangrijk geworden. ,,Gewoon lekker voetballen en volop genieten van de clubsfeer. Dat probeer ik de komende jaren in mijn rol als voorzitter volop uit te dragen.”