Openluchtvoorstelling Woeste Gronden acht keer in ‘t Haantje

Woeste Gronden is de nieuwe spectaculaire openluchtvoorstelling van theaterproducent BUOG. Na het succes van Jumping Jack op het Asser TT Circuit komen de theatermakers uit Leeuwarden opnieuw naar Drenthe met een grootschalige muzikale productie.

In Woeste Gronden staat het verhaal centraal van de 50 meter hoge boortoren, die tijdens een proefboring in 1965 met veel geweld in de grond verdween. In september 2021 wordt de voorstelling acht keer opgevoerd op een boorlocatie in ’t Haantje, niet ver van Emmen. Vlakbij de plaats waar de boortoren destijds werd opgeslokt door ‘de woeste gronden’.

In Woeste Gronden wordt het klassieke verhaal van Macbeth verteld, maar dan in een totaal andere setting. Een koningsdrama over een boormeester, die uiteindelijk met de boortoren ten onder zal gaan. Daarnaast zal de voorstelling in het Drents worden opgevoerd. „Een Shakespeare bewerking in de Drentse taal is uniek”, vertelt Kees Botman van BUOG. „We werken graag op bijzondere locaties met acteurs uit de omgeving. Taal is daarbij belangrijk en het Drents voegt echt iets toe aan het verhaal.”

Uitdaging

Volgens Botman belooft het een spectaculaire voorstelling te worden. „Wij houden van theater en van techniek en in deze voorstelling komt dat allemaal samen. Het oorspronkelijke verhaal van de boortoren is natuurlijk al een theaterstuk op zich, waarbij de aarde ineens zo’n groot ding opslokt. Het is de natuur die reageert op de mens. Een enorme technische uitdaging voor ons om dat goed over te brengen.”

Woeste Gronden zit boordevol muziek. „Het jaar 1965 was een uniek muziekjaar”, zegt Botman. „De grootste hits uit die tijd worden nog steeds vaak gedraaid en het grappige is dat veel songteksten precies passen in het verhaal. De muziek neemt de toeschouwers mee terug naar het jaar van de ramp met de boortoren.”

Corona blijft lastig, maar toch is Botman optimistisch. „De voorstellingen vinden plaats in september. Tegen die tijd zijn de meeste mensen wel gevaccineerd én dit evenement vindt buiten plaats.”