Synagoge Emmen herdenkt joodse plaatsgenoten tijdens livestream op 4 mei. Gerben Dijkstra vertelt het verhaal van Israël en Rebekka Jakobs

Emmen is dit jaar één van de dertien plaatsen in Nederland die op 3 en 4 mei meedoet aan het herdenkingsprogramma Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet.

In het hele land komen vertellers, bewoners en nazaten samen in huizen waar joodse plaatsgenoten voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog woonden en werkten.

Dat gebeurt in Emmen in de synagoge aan de Julianastraat. ,,We hebben dit drie jaar geleden op eigen gelegenheid gedaan en daarna samengewerkt met het Joods Cultureel Kwartier. Vorig jaar ging het vanwege corona niet door”, zegt Sharon Mulder namens de stichting Sjemmesj uit Emmen. Dit jaar biedt een livestream oplossing.

Helpers en verzetsmensen

,,In Huizen van Verzet vertellen we verhalen over helpers en verzetsmensen die hun leven op het spel hebben gezet in een poging anderen te redden”, vertelt Mulder. ,,Ook kan het bijvoorbeeld een verhaal zijn van een familie die in de oorlog zelf onderduikers in huis hebben gehad. Dit verhaal wordt verteld door iemand in de familielijn, een verhalenverteller of bijvoorbeeld iemand die een boek heeft geschreven over de desbetreffende plek of familie.”

Mulder zegt dat het soms lastig is geweest om dit ook echt in het huis te doen. ,,Dit omdat veel huizen vanuit die periode niet meer bestaan. Maar we hebben daar iedere keer een oplossing voor gevonden.”

Israël en Rebekka Jakobs, omstreeks 1925. Foto: JCK

‘Gescheiden wegen’

Gerben Dijkstra vertelt op 4 mei vanaf 11.00 uur tijdens de livestream ‘Gescheiden wegen’ het verhaal van Israël en Rebekka Jakobs.

,,Dijkstra heeft een boek geschreven over Israël Jacobs en zijn familie en ook onderzoek gedaan naar de zus van Israël. Israël Jacobs hield in twee schriften voor en aan het begin van de oorlog aantekeningen bij. De familie Jacobs bezocht regelmatig de synagoge in Emmen”, zegt Mulder.

Israël houdt twee schriften met aantekeningen bij en hierin noteert hij de zichtbare en onzichtbare veranderingen die de Duitse bezetter met zich meebrengt. Door een vooruitziende blik van zijn vader zijn de schriften bewaard gebleven. In zijn dagboek is te lezen dat hij op zoek is naar onderduik mogelijkheden. Dit lukt niet op tijd en Israël Jakobs wordt in Auschwitz vermoord. Ook de ouders van Israël en Rebekka overleven de oorlog niet.

Rebekka wordt geïnspireerd door het zionisme en is vastbesloten naar Palestina te vluchten om daar een nieuw leven op te bouwen. Ze trouwt daar met een man die zij in Spanje ontmoette en krijgt drie kinderen. Haar ervaringen heeft ze gedeeld in een interview waardoor ‘Gescheiden Wegen’ tijdens Open Joodse Huizen, ook echt haar verhaal zal zijn.

De livestream is via deze link ook te volgen met gebarentolk.

Open Joodse Huizen | Huizen van Verzet

Het project Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet wordt sinds 2012 georganiseerd door het Joods Cultureel Kwartier, in samenwerking met lokale partners. Het is uitgegroeid tot een belangrijk en herkenbaar herdenkingsproject in heel Nederland. Dit jaar doen 13 plaatsen mee met een livestream. De bijeenkomsten duren maximaal een uur, zijn gratis en online toegankelijk.