Yacintha den Braven is finalist Miss Beauty of Drenthe: ‘We willen allemaal die kroon, maar sfeer is prima’

Ze moest er ruim een jaar op wachten, maar op zaterdag 24 april staat eindelijk de finale van Miss Beauty of Drenthe op het programma, met Yacintha den Braven (27) uit Nieuw-Schoonebeek als een van de finalisten. ,,De finale komt nu wel heel dichtbij. Dat is best spannend.”

Yacintha had zich min of meer voor de grap aangemeld voor de missverkiezing. ,,Ik zag meerdere keren een oproep om je aan te melden voor de castingdag. Ik wist niet of een missverkiezing echt bij me paste. Ik had er ook vooroordelen over, bijvoorbeeld dat het een vleeskeuring is en dat de deelneemsters allemaal van die ‘meisje-meisje types’ zijn.”

Maar op advies van haar vriend Kevin Gorczyński besloot ze zich toch aan te melden. Samen gingen ze naar de castingdag, die op zondag 2 februari 2020 werd gehouden in Roden. ,,We maakten er een leuk uitstapje van. Er waren drie onderdelen. Tijdens de bikinironde voelde ik me in het begin even ongemakkelijk, maar dat gevoel verdween snel. Het viel erg mee, ik kon er echt van genieten. Daarna kreeg je een aantal kennisvragen, die in het Engels moesten worden beantwoord. Uiteindelijk werd ik, tegen mijn verwachtingen in, finalist.”

'We helpen elkaar, we geven tips aan de ander'

Met de andere deelneemsters kan Yacintha, die zeven jaar geleden met haar vriend neerstreek in Zuidoost-Drenthe, uitstekend overweg. ,,Die clichés van dat er haat en nijd onderling zou zijn, ik heb er niks van gemerkt. Natuurlijk, we willen allemaal die kroon, maar de sfeer is prima. We helpen elkaar, we geven tips aan de ander”, aldus de inwoonster van Nieuw-Schoonebeek, die met haar bedrijf Help with Horses onder andere paardencoaching en paardrijlessen voor kinderen verzorgt. Met haar vriend verzorgt ze een act in het circus.

Aanvankelijk zou de finale een jaar geleden plaatsvinden, maar corona zette een dikke streep door het evenement. Over ruim een week wordt alsnog de mooiste Drentse gekozen in theater Geert Teis in Stadskanaal. Yacintha is druk bezig met de voorbereiding op de finale, die bestaat uit vier rondes. ,,Zo is er een speciale ‘hasthtagronde’ waarbij je jezelf moet presenteren en je kennis wordt getest.”

De verkiezing is op zaterdag 24 april online te volgen via RTV1, de streekomroep voor Borger-Odoorn en een groot deel van Oost-Groningen. De winnares plaatst zich voor de landelijke finale van Miss Beauty of the Netherlands. ,,Als het wat betreft mijn leeftijd nog kan, zou ik best vaker willen meedoen aan missverkiezingen. Ik vind het ook goed voor je persoonlijke ontwikkeling. Ik doe regelmatig fotoshoots. Dat vind ik erg leuk”, besluit Yacintha.