Grepen uit het verleden | oplossing aflevering 55

De foto van vorige week toonde een grote brand in dancing Jutstra op 27 maart 1981. In die tijd zat Jan Welink op school, aan de achterkant van Jutstra. Hendrik Seip ging naar de kleuterschool, die verderop stond. Jan-Henk Centen werkte aan de overkant van het spoor bij Van der Veen Staalbouw.

Ina Dozeman-Somsen had heel wat anders aan haar hoofd. ,,Op het moment van de brand werd onze dochter geboren. Mijn schoonouders woonden heel dichtbij en die konden we niet bellen om het heugelijke nieuws te vertellen.” Haar dochter reageert: ,,Nooit geweten dat het er toen zo uitzag. Maar ja, ik had toen ook al een vrij drukke middag.”

Hilda Hulst: ,,Ons eindexamenfeest van de mavo zou in Jutstra worden gehouden. Toen moesten we snel op zoek naar een andere accommodatie.” Willeke Ousen herinnert zich dat de brand vlak voor het weekend uitbrak. Bert Franken vond het zonde dat de dancing werd verwoest. ,,De eerste keer dat ik erheen ging, kreeg ik 5 gulden van mijn moeder mee met de waarschuwing niet alles door elkaar te drinken. Machtige tijd gehad toen. In het nieuwe pand na de brand smaakte het bier ook prima. En als het dicht ging, gingen we over het spoor naar jongerencentrum Parallaxis.”

Truus Beukeveld noemde Jutstra altijd ‘Jule’. Na de koopavond op donderdag ging ze daar tot een uur of twaalf stappen. ,,Dan gingen de grote lampen aan. Daarna was het tijd om bij snackbar Prins wat te eten. Leuke tijd gehad, maar wat staat het er nu triest bij.” Mark Valkman is er ook vaak geweest. ,,Van al het geld dat ik daar naartoe heb gebracht, had ik wel een auto kunnen kopen.”

De foto leverde veel meer reacties op, zoals ‘goeie oude tijd, veel plezier gehad’, ‘vele mooie uurtjes doorgebracht daar’ en ‘schitterende jaren doorgebracht met elke zondagavond livebands’. Er is enige verwarring over de naam van de uitgaansgelegenheid. ,,Iedereen denkt dat het toen al Smithy’s Palace heette, maar het kreeg die naam pas na de brand”, schrijft Rick Slingerland. Rinie Schuldink vult aan: ,,Jutstra, Jules Smith, Smithy’s Palace en daarna is het nog Roadhouse geweest.”