Bevrijding van Drenthe begon in vestingstad Coevorden

De bevrijding van Drenthe begon op 5 en 6 april 1945 in Coevorden. Negen dagen later was de hele provincie in handen van de geallieerden.

Coevorden kon als eerste noordelijke plaats de geallieerden op de schouders nemen. Donderdag 5 april kwamen de Canadezen van het gemotoriseerde Lake Superior Regiment van de 4e Canadese Pantserdivisie vanuit de Grafschaft Bentheim via de Esschenbruggerdijk Coevorden en daarmee Drenthe definitief binnen. De tankdivisie was, na Almelo en Ootmarsum bevrijd te hebben, Duitsland ingetrokken. Een compagnie zwaaide richting Nederland en kreeg zo Coevorden, met het spoorwegknooppunt met de Bentheimer Eisenbahn in handen.

Twee dagen duurde het voordat Coevorden werd bevrijd. Op 5 april werd de Bentheimerbrug, de verbinding tussen Coevorden-Oost en het centrum door de Duitsers opgeblazen. Met het opblazen van de Bentheimerbrug hadden de Duitsers een aantal van hun kameraden afgesneden van de Duitse hoofdmacht in de stad. Bij de marechausseekazerne zaten nog een paar fanatiekelingen tussen de sierheesters in hun schuttersputje verborgen. Eén van de Duitsers richtte zijn Pantzerfaust en vuurde. Een carrier werd getroffen en twee Canadese soldaten, Brampton en Cliff, werden dodelijk getroffen.

Korte metten

Hun beide kameraden sprongen uit het brandende voertuig en maakten korte metten met de wel zeer jeugdige vijanden. In de vroege ochtend van 6 april legden de Canadezen in een snel tempo een baileybrug en al snel ratelden de tanks door de straten van de binnenstad. De bevrijding van Coevorden was onderdeel van de zogeheten Operatie Splunder.

Oorlogscorrespondent Bram van Echt vertelde zijn verhaal over Coevorden op 9 april in het Nieuwsblad van het Zuiden. „Het is langs een binnenweg dat we naar Coevorden rijden. Vrijdagmorgen bevrijdde een Canadeesch anti-tank regiment deze eerste groote plaats in Drenthe vanuit Emlichheim. De zuidzijde van de stad heeft bij de beschieting eenige schade opgeloopen, de brug is gesprongen en tegelijk daarmee de huizen rondom. De menschen zij er gek van vreugde - de bevrijding kwam er buiten alle verwachting - en een donderend gejuich gaat over de Markt als een groep smoezerige, grauwe krijgsgevangenen wordt binnengebracht. Ik ontmoet hier andere troepen die met de Canadeezen deze stad bevrijden. Na een kort oponthoud gaan deze mannen verder Noordwaarts.”