Energie besparen zonder problemen met terugleveren aan het net

HMB Solar Nederland, gevestigd op zonnepark Pitrus in Barger-Compascuum, biedt een unieke oplossing voor bedrijven die zonne-energie opwekken, maar de teveel opgewekte stroom niet mogen terugleveren aan het net. ,,Met onze power control en accu-opslag kunnen we dat probleem oplossen”, zegt mede-eigenaar Berend Nijmeijer.

Berend Nijmeijer en Joeri de Ruijter rollen de activiteiten van het Duitse HMB Solar GmbH uit in Nederland. Het bedrijf in het Duitse Meppen bestaat al zo’n 20 jaar. ,,In Nederland zijn we zo’n vier jaar geleden begonnen. In Meppen werken ongeveer 110 mensen, in Nederland 25. We bieden duurzame stroomoplossingen voor gebruikers die meer dan 40 kWh verbruiken. Dat zijn altijd bedrijven. Onze klanten zijn mkb’ers in verschillende sectoren, waaronder grote bedrijven als Ikea, Lidl en Mercedes, maar ook veel agrarische bedrijven.”

Zij lopen volgens Nijmeijer allemaal tegen een uitdaging aan als ze energie willen besparen. ,,Veel bedrijven hebben zelfs een energiebesparingsplicht. Zij kunnen daarvoor gebruikmaken van de SDE, de Subsidie Duurzame Energie, maar uiteindelijk bepaalt de netbeheerder of en hoeveel energie ze terug kunnen leveren aan het net. Het elektriciteitsnet is overbelast en dat betekent dat een deel van de opgewekte stroom vaak niet teruggeleverd kan en mag worden. Dat levert een financiële schadepost op voor de eigenaar. Er kan geen SDE aangevraagd worden en bij bestaande SDE’s geldt een gelimiteerde teruglevering. Zo wordt het voor bedrijven wel heel ingewikkeld om energie te besparen en aan de gestelde eisen te voldoen.”

PowerControl

HMB Solar Nederland levert en installeert dan de zogeheten PowerControl, een apparaat dat voorkomt dat er meer dan toegestaan aan het net wordt geleverd. ,,Daardoor kunnen de zonnepanelen en bijbehorende installaties in ieder geval alvast geïnstalleerd worden en is ook de subsidie veiliggesteld. De PowerControl regelt de omvormers en zorgt ervoor dat de grens nooit overschreden wordt. De volgende stap is een batterij-container voor accu-opslag. De opgewekte stroom kan dan later gebruikt worden. Hiervoor werken we samen met Zenon Energy in Zuid-Afrika.”

Een dergelijke batterij-container wordt binnenkort geïnstalleerd bij transportbedrijf Hartman Expeditie in Nieuw-Amsterdam. Het bedrijf wil zijn ecologische footprint terugbrengen tot nul. Nijmeijer: ,,We hebben er al zonnepanelen geleverd met een PowerControl en de volgende stap is een Zenon Energy opslag unit. Het bedrijf is hard op weg om de doelstelling te halen en kan nu dus de teveel opgewekte energie zelf gaan gebruiken.”

Dagelijks werk

De vraag van industriële bedrijven neemt volgens Nijmeijer toe, vooral in Drenthe. ,,Zij lopen allemaal tegen dezelfde uitdaging aan, waar wij een oplossing voor bieden. Zonnepanelen verkopen en installeren is ons dagelijks werk en daar zijn we niet de enige in. Onze slogan is dan ook: ‘Wij verkopen duurzame energie-oplossingen en doen er ook zonnepanelen bij’. Dat geeft het beste weer waar we ons in willen onderscheiden. We helpen klanten van begin tot eind in dit proces. Ook zaken als verzekeringen en onderhoud nemen we mee. Verder zijn we de enige in Nederland die 24 uur per dag, zeven dag per week de installaties monitort. Vanuit Meppen worden eventuele storingen onmiddellijk opgemerkt, vaak eerder dan de klant er iets van merkt.”