Claudia Boon van Miss TuinBoon in Gees: ‘Akker voor mens én dier’

Miss TuinBoon aan de Dorpsstraat in Gees start dit seizoen met een zogeheten Community Supported Agriculture (CSA). Deze vorm van landbouw is ook wel bekend als gemeenschapslandbouw.

Liefhebbers kunnen een oogstaandeel aanschaffen op de akker van Miss TuinBoon in het esdorp. ,,Dat is lekker, gezond en betaalbaar”, zegt Claudia Boon-van Heteren namens de genoemde winkel. ,,Daarbij komt dat deelnemers een belangrijke bijdrage leveren aan duurzaam en lokaal geteeld voedsel.”

Door een oogstaandeel te kopen, wordt een verbinding aangegaan met de akker. „Je koopt jouw oogstdeel vooraf en dan kun je vanaf juni tot september wekelijks zelf jouw groenten en kruiden komen oogsten”, legt Claudia uit. „Van sperziebonen en aardappelen tot bietjes. Ook kun je dit combineren met het plukken van onze bloemen. Neem de kinderen mee tijdens het oogsten en maak ze enthousiast over hoe groenten groeien en smaken plus waar ons voedsel vandaan komt.”

Ritme

Op de akker van Miss TuinBoon worden groenten en bloemen in het ritme van de verschillende seizoenen geteeld. „En dat is goed voor de bodem, de bijen en de bloemen”, vertelt Claudia. „Bovenal willen we onze fraaie akker graag inrichten tot een plek waar het fijn toeven is voor mens én dier. Daarom planten we ook hagen en bomen, die passen in het Drentse essenlandschap en brengen we water terug. Een plek waar ruimte is voor een praatje, daar waar je van het landschap kunt genieten en lekker buiten bent. Bovendien zorgt het groeien in weer en wind voor groenten en kruiden vol van vitamines en smaak.”

Klanten kunnen vanaf donderdag 1 april terecht in de winkel voor zaden, kweekspullen, vaste planten en biologische potgrond. Meer informatie over oogstaandelen en de winkel staat op www.misstuinboon.nl. Langskomen op de akker kan ook: elke woensdagmiddag vanaf 14.00 uur.