Emmer huisarts Janette Steendam komt weer in actie voor vluchtelingen Lesbos

Huisarts Janette Steendam reist op zondag 14 maart opnieuw af naar het Griekse eiland Lesbos. Ze verleent daar vier weken lang namens stichting Bootvluchteling medische zorg in het vluchtelingenkamp Moria 2.0. Het ‘oude’ kamp Moria is enige tijd geleden afgebrand.

De Emmense, die werkt in huisartsenpraktijk Slaghuis/Steendam in het Doktershoes Bargeres, is al twee keer eerder op Lesbos geweest om te helpen. ,,Ik was er toen voor de stichting Because we Carry, maar ik heb er beide keren niet echt als dokter gewerkt.”

Steendam gaat nu wel aan de slag als arts. ,,Stichting Bootvluchteling heeft in een truck een mobiele kliniek ingericht, waar artsen en verpleegkundigen werken. Ik verwacht dat er veel mensen binnenkomen met bijvoorbeeld snij- of brandwonden. Daarnaast zijn veel vluchtelingen getraumatiseerd.”

Onmenselijke omstandigheden

In het kamp Moria 2.0 zitten volgens de huisarts tussen de acht- en negenduizend mensen. ,,Ze leven in onmenselijke omstandigheden. Veel mensen hebben medische of psychologische zorg nodig.”

De coronacrisis maakt het voor Steendam lastiger om naar Lesbos af te reizen. ,,Het was een heel geregel met documenten en diploma's die ook nog in het Grieks vertaald moesten worden. En dan heb je natuurlijk nog met corona te maken. Gelukkig ben ik al ingeënt, maar ik moet 72 uur voor vertrek een coronatest doen en binnen 4 uur voor vertrek nog een keer.”

De kosten van het ticket en verblijf zijn voor haar eigen rekening. Mensen, die Janette financieel willen steunen, kunnen een bijdrage storten op rekeningnummer NL83 ABNA 0460 5988 13 t.n.v. J.C. Steendam, o.v.v. Stichting Bootvluchteling.