Wie helpt Landschapsbeheer Drenthe bij de bescherming van weidevogelnesten? 'Inzet vrijwilligers is onmisbaar'

Landschapsbeheer Drenthe kampt in sommige gebieden met een tekort aan vrijwilligers die zich inzetten voor de bescherming van weidevogelnesten. Een online-oproep moet zorgen voor nieuwe aanwas.

„Dit jaar is het lastig om bijeenkomsten te organiseren en zo mensen te werven”, vertelt Erwin Bruulsema van Landschapsbeheer Drenthe. „Vandaar dat we een oproep plaatsen in de hoop mensen op deze manier te bereiken.”

Momenteel zijn er zo’n driehonderd vrijwilligers actief bij Landschapsbeheer Drenthe. In een aantal gebieden is een tekort aan vrijwilligers ontstaan en is er behoefte aan nieuwe aanwas. „Je ziet dat er toch wat vergrijzing plaatsvindt en vrijwilligers stoppen”, meldt Bruulsema. Het gaat onder andere om vrijwilligersgroepen in in de buurt van Smilde, Assen, Ruinen en de Veenkoloniën.

Naast de bestaande groepen is Landschapsbeheer Drenthe ook bezig met het opzetten van nieuwe groepen in het LOFAR-gebied (tussen Buinen en Exloo) en de driehoek tussen Meppel, Havelte en Ruinerwold. „Het zou mooi zijn als voor deze gebieden mensen zich aanmelden die al iets meer ervaring hebben”, stelt Bruulsema.

Nestbescherming

Het behoud van vrijwilligers is volgens hem van groot belang voor de weidevogels. De vrijwilligers gaan in groepen op zoek naar nesten in het veld en markeren deze, zodat de nesten niet per ongeluk gesloopt worden. „We merken dat zonder hun bescherming toch een groot deel van de nesten verloren gaat. De boeren doen heel erg goed hun best, maar de inzet van vrijwilligers is wat dat betreft onmisbaar. Ook onderhouden zij het contact met de boeren.”