Dylan Czarkowski uit Coevorden maakt serieus werk van zijn motorsport: ‘De snelheid is erg mooi’

Dylan Czarkowski is nog maar 14 jaar en ambitieus bezig met de motorsport. De jonge Coevordenaar startte op negenjarige leeftijd met zijn favoriete sport. Hij wil uiteindelijk graag op mondiaal niveau actief zijn op een superbike.

De tiener is aan de andere kant ook realistisch, net als zijn moeder Carmen Czarkowski. Dylan zit in het derde leerjaar van de mavo op De Nieuwe Veste in Hardenberg, is technisch goed onderlegd en wil ervoor zorgen dat hij na een mbo-opleiding aan de slag kan in de motorvoertuigentechniek.

De motorsport bepaalt dus voor een deel het leven van Dylan, die op de baan als een panter hoopt toe te slaan op de momenten dat andere coureurs dit niet doen. Het is dan ook geen toeval dat een panter de helm van de motorcoureur siert. ,,Na drie jaar racen in de Molenaar NSF100 Cup (Dylan werd afgelopen jaar derde in het nationaal kampioenschap, red.) heb ik de overstap gemaakt naar de Yamaha R125 Cup”, zegt Dylan. In deze populaire opstapklasse komt de jonge coureur uit op een motor met grote wielen. Het seizoen start eind maart met de eerste trainingen. De motorraces vinden plaats in Assen, Staphorst, Berghem (onder voorbehoud volgens de officiële wedstrijdkalender, red.) en Veldhoven.

De gedreven Dylan zegt alles over te hebben voor zijn sport. Hij fietst veel en doet aan krachttraining om zo fit mogelijk aan de start van het seizoen te verschijnen. De geboren Fransman en oud-inwoner van Zwinderen kan onveranderd terugvallen op de steun van meerdere lokale Coevorder bedrijven. Wat er ook mag gebeuren: de legendarische Italiaanse motorcoureur Valentino Rossi is en blijft zijn voorbeeld. ,,Toen ik begon met motorsport, kende ik van de beroemde coureurs alleen hem van naam. Bijzonder dat hij op zijn 42e nog altijd zo goed is.”

Steun en toeverlaat

Ook komend seizoen is Carmen - ze gaf haar passie als trainster in de dressuursport op voor de motorsport van haar zoon - zijn steun en toeverlaat rondom de circuits. ,,Mijn moeder gaat overal mee naar toe. Zij zorgt voor de catering tijdens elk raceweekend zodat alles goed geregeld is voor de sponsoren.”

Het is de adrenaline waarvan Dylan houdt als hij op zijn motor actief is. ,,De snelheid is erg mooi en het is echt niet alleen maar gas geven. Je moet echt wat doen om de bochten goed door te komen, bijvoorbeeld. Dit is een sport waar je kracht voor gebruikt: het is niet alleen maar zitten.”

Ondanks zijn drukke agenda heeft Dylan Czarkowski tijd voor een krantenwijk. ,,Hier in de wijk Ballast breng ik de Coevorder Courant rond. Dit is ontspannend, want ik ontmoet vrolijke mensen.” En het extra zakcentje? Dat stopt Dylan in de motorsport.