Burgemeester Eric van Oosterhout van Emmen besmet met coronavirus 'Niet angstig, wel een beetje onzeker'

Burgemeester Eric van Oosterhout van de gemeente Emmen is besmet met het coronavirus. Woensdag is hij positief getest.

,,Het gaat nu nog redelijk goed, maar het is onvoorspelbaar met dit soort ziektes,” zegt Van Oosterhout. Hij had zelf geen klachten, maar liet zich testen omdat zijn collega Peter Snijders, burgemeester van Zwolle, corona bleek te hebben. Daar was van Oosterhout afgelopen weekend op bezoek.

‘Beetje onzeker’

,,Ik ben niet zwaarmoedig, maar wel een beetje onzeker. Het gaat wel lekker, maar het kan ook zo zijn dat ik de man met de hamer tegenkom”, zegt Van Oosterhout. ,,Het kan best zijn dat ik morgen onderuit schiet, maar ik ken ook mensen die zeggen: het viel wel mee.” De burgemeester werkt de komende tijd vanuit huis.

Van Oosterhout bracht afgelopen weekend een bezoek aan zijn ambtsgenoot, met wie hij ook goed bevriend is. ,,Hij had net een nieuw appartement in Zwolle, ik moest toevallig toch in Zwolle zijn. Dinsdag stuurde hij een appje dat hij positief was getest. Ik had geen klachten, maar je moet doen wat ik ook aan alle inwoners ook adviseer.”

‘Net mensen’

Helemaal zeker dat hij het virus in Zwolle opliep is hij niet. ,,Ik verwijt Peter ook niks. Ik was de enige bezoeker daar.” Volgens Van Oosterhout heeft hij alle richtlijnen nageleefd. ,,We waren gewoon twee mannen aan de koffie. In die zin kan ik mezelf niks verwijten. We zijn net mensen hè?”

Zijn vrouw, die ook is getest, heeft het virus niet. ,,We hadden het omgekeerd verwacht. Mijn vrouw werkt op het Esdalcollege en komt in aanraking met eindexamenleerlingen. We gingen uit van het scenario dat zij op een dag thuis zou komen om te zeggen: ‘we moeten ons laten testen’.”