Grepen uit het verleden | oplossing aflevering 49

,,Deze foto is eigenlijk niet zo moeilijk, er zijn namelijk maar drie winkelstraten in de stad. Als je het niet direct ziet zou je nog kunnen gokken, maar dat is in dit geval niet nodig, het is de Friesestraat”, mailt Wiecher Pool.

Ook Henk Kruize stuurde een mailtje. ,,Het is de Friesestraat, gefotografeerd vanaf de Stationsstraat met links Woonhuis de Bel, daarnaast kon je de heerlijke snacks van Automatiek Kluin kopen en even verderop bevond zich drogist Burema met de ‘gaper’ boven de deur. Aan het eind was de winkel van Vriend. Rechts bevonden zich onder andere de Nederlandse Middenstandsbank en schoenhandel Steenwijk. Opvallend is de brede straat met de smalle trottoirs en de mooie oude auto’s. De vele zonneschermen aan de linkerkant getuigen van een hele gezellige winkelstraat.”

De brede straat valt Jan Slot ook op. ,,Twee rijstroken, waar ook nog ruimte is om te fietsen. En een trottoir aan beide kanten waar je gemakkelijk met twee man naast elkaar loopt. Niet dat ik nou persé auto’s in de stad wil, maar het lijkt wel veel ruimer zo.”

Zowel Hilda Scholten als Jan Woltersom kunnen zich de lekkere snacks van Geert Kluin nog wel herinneren. Naast Ineke Hoge-Mensink kan Egbert Knol nog vele namen opnoemen van winkeliers uit de Friesestraat. ,,Rechts zat kruidenier Morre en daarnaast Kuppie Zweers, die in de Bakkersteeg de kuiperij had. Daarnaast zat melkboer en vleeswarenwinkel H.H. Blauwgeers en dan horlogemaker Nitsche.” Aan Nitsche heeft Egbert Knol nog een rare herinnering. ,,Hij werd begin jaren zestig gecremeerd en dat kwam in die jaren haast niet voor. Ik was toen een jaar of tien en vond het maar een eng idee.”

Rudy Assen herkent rechts vooraan zijn geboortehuis en ook Martha Pieper-Zweers is in de Friesestraat geboren. ,,Waar nu kapsalon Darius zit hadden mijn grootouders een winkel en daarboven ben ik geboren.” Bij Rikie Benjamins-Cokart kwam een mooie herinnering boven. ,,De rode Renault met nummer FG-36-40 was van Rieks Benjamins. Hij heeft mij voor het eerst in 1965 naar huis gebracht. Het bleef niet bij die ene keer, want wij zijn nog steeds bij elkaar.” Rutger Schepers ziet op de foto de Spar, waar tegenwoordig lunchroom De Ganzenhoedster zit. ,,Mooie foto van de Friesestraat.” Ineke Hoge is blij met deze rubriek in de Coevorder Courant. ,,Geweldig, die mooie oude foto's. Er gaat een wereld aan herinneringen voor je open.”