Leerlingen lossen mysterie in garagebedrijf op: techniek staat centraal bij online interactief spel

Leerlingen van het voortgezet onderwijs uit Emmen en Ter Apel gaan de uitdaging aan om een mysterie in een garagebedrijf op te lossen. Via een online escape room vol filmpjes en opdrachten wordt een code gekraakt en het mysterie opgelost. Een interactief spel waarbij de technische profielen in het vmbo centraal staan.

De escape room is een onderdeel van de nieuwe website sto-emmenterapel.nl waar leerlingen van klas 1 en 2 van het vmbo informatie, video's en vlogjes vinden die een beeld geven over het werken in de technische sector. Door goed te speuren en opdrachten uit te voeren ontdekken ze wat er met een verdwenen medewerker in Garage V-Snaar is gebeurd. 

In de 2e klas kiezen vmbo-leerlingen een studieprofiel. De website en het bijbehorende spel geven jongeren een goed inzicht van uiteenlopende beroepen en het profiel dat hierop aansluit. De profielkeuzes die zij kunnen kiezen zijn onder andere bouw, installatietechniek en ict.

Lokale bedrijven hielpen mee om de website te vullen met beelden uit de praktijk. Jonge medewerkers van onder andere Harwig Installatietechniek, Sommer Schilderwerken en Fuhler Wegenbouw brachten via vlogjes in beeld wat hun werk inhoudt en welke opleidingen ze hiervoor hebben gevolgd.

Werken in de techniek

De website en het online spel werden ontwikkeld door Sterk Techniekonderwijs Emmen-Ter Apel, ondersteund door sociale onderneming 4 Green Support. Sterk Techniekonderwijs is een platform waar Esdal College, Hondsrug College, Carmelcollege, Terra VO en RSG Ter Apel samenwerken met het Drenthe College en het regionale bedrijfsleven. De website is het eerste resultaat van deze samenwerking. Het doel is leerlingen te interesseren voor techniek en een beeld te laten vormen over het werken in deze branche. De initiatiefnemers hopen dat meer leerlingen hiervoor kiezen. Nu een fysiek evenement niet mogelijk is sloegen ze de handen ineen voor het ontwikkelen van een online programma.

Afgelopen week speelden zo’n 800 leerlingen het spel. Op donderdagochtend kon zelfs de server de grote hoeveelheid bezoekers tijdelijk niet aan. ,,Gelukkig werd dit snel opgelost. Zo zie je maar weer hoe belangrijk techniek is", aldus de initiatiefnemers. De website blijft voorlopig open staan zodat alle leerlingen de kans krijgen om aan de slag te gaan en het mysterie op te lossen.