Uitvaartzorg in coronatijd

Wie in deze tijd van corona de rouwadvertenties in de krant leest of zelf een uitvaart meemaakt, weet hoe anders afscheid nemen geworden is. Het coronavirus heeft gezorgd voor een inperking van onze vrijheid en onze keuzes, ook voor wie juist in deze tijd een dierbare verliest.

Ook wij, uitvaartverzorgers van UGNA, ervaren bij iedere uitvaart deze beperkingen. We moeten afstand houden, hoe ver 'afstand houden' ook afstaat van onze werkwijze en onze betrokkenheid bij u. Zo mogen we met ten hoogste drie familieleden de uitvaart van uw naaste bespreken. We realiseren ons hoe moeilijk dat voor u en uw familie kan zijn: wie praat mee? Daarom zoeken we met u naar oplossingen als beeldbellen – via Skype, Facetime of Teams. We zien, dat we allemaal steeds handiger worden in deze manier van communiceren. Dat helpt.

Wat ook helpt? Alle mogelijkheden voor praktische zaken als uitvaartkisten, rouwkaarten en teksten voor rouwkaarten kunnen we ook digitaal aan u voorleggen. Met duidelijke afbeeldingen en heldere opties. Zo kunt u als familie rustig samen beslissen over de mooiste kist en de passendste kaart.

Wij van UGNA realiseren ons ook, dat digitaal werken nooit écht ontmoeten en echt overleg kan vervangen. We willen zo graag bij u thuis zijn, de sfeer voelen en luisteren naar wat gezegd en misschien wel niet gezegd wordt.

Maar we hebben in deze tijd geen keuze; het moet even zo… Juist waar veel verdriet is, is afstand houden en het bewaken van Covid-richtlijnen heel moeilijk. Dat begrijpen we, maar het risico voor ons in onze contacten met zoveel families is groot. Eén Covid-19-besmetting kan leiden tot quarantaine voor ons volledige team of uw uitvaartvereniging. Dan kunnen we niets meer voor u betekenen.

Ook de vormgeving van een uitvaart is nu anders dan anders; ook hierbij zijn we gebonden aan Covid-regelgeving. Samen met u denken we na over wie bij de uitvaart aanwezig mogen zijn en we leggen u uit hoe we uw veiligheid en die van uw gasten zullen bewaken. We praten met u over oplossingen voor wie ook zijn medeleven wil laten blijken. Een condoleancemoment op de dag voor de uitvaart – op afstand – kan zo’n oplossing zijn. Ook rond de uitvaart kan ‘digitaal werken’ via een livestream mogelijkheden bieden: voor naasten die door een coronabesmetting niet aanwezig kunnen zijn of voor andere belangstellenden. Zo kunnen zij de afscheidsceremonie op afstand volgen en zich deel van dit afscheid voelen.

Ook het werk van een uitvaartfotograaf kan van toegevoegde waarde zijn. In een persoonlijk herinneringsalbum kunnen nabestaanden de foto’s van deze unieke en persoonlijke ceremonie bekijken – op elk moment dat zij dat willen.

Juist ons vakmanschap zorgt ervoor, dat we ons in deze coronatijd kunnen aanpassen. Dat we ons uitgedaagd voelen om het afscheid van uw dierbare te maken tot een sfeervol, intiem en ontroerend mooi afscheid – hoe streng de Covid-regelgeving soms ook is. En we ervaren, dat dat lukt: veel families laten ons al weten hoezeer de uitvaart van wie hen lief is hen heeft geraakt, in alle eenvoud en intimiteit. En dat raakt ons…

Wat niet verandert deze coronatijd? De visie van wij van UGNA. Wij zijn en blijven de uitvaartverzorgers met een groot hart voor wie onze hulp nodig heeft. Op elk moment, in alle omstandigheden. U mag en kunt blijven vertrouwen op onze zorg en aandacht, onze betrokkenheid en ons vakmanschap. We blijven naast u staan, want zo zijn wij en zo werken wij. En we weten inmiddels: dat kan ook op anderhalve meter afstand. Het gaat in ons werk immers niet om centimeters, maar om betrokkenheid, om begrip, om aanvoelen. Wij blijven dichtbij. Wij blijven er voor u.

Meer informatie: www.ugna.nl