Voorzitter Henrico Heijne van handbalvereniging DOS: 'Nieuwe koers pakt goed uit'

Handbalvereniging DOS uit Emmer-Compascuum heeft vier jaar geleden de focus verlegd naar breedtesport. De ambities werden teruggeschroefd, er werden geen spelers meer van buitenaf aangetrokken en de eigen jeugd werd weer een perspectief geboden. Uiteindelijk heeft deze koerswijziging goed uitgepakt en zijn er in sporthal De Klabbe mooie dingen bereikt.

Voorzitter Henrico Heijne was destijds één van de aanjagers van het nieuwe beleid. ,,Sportief gezien zijn we na de koerswijziging eigenlijk prima overeind gebleven. Het herenteam van Nano de Vries speelt sinds dit seizoen zelfs 2e divisie en de dameshoofdmacht van Mike van Rooden is uitgegroeid tot een stabiele hoofdklasser.” Heijne kwalificeert het 125 leden tellende DOS als een echte dorpsclub. ,,Ambitie staat nog zeker in ons beleidsplan, maar prestaties zijn niet zaligmakend. Het gaat om een mix van plezier en presteren.”

De 45-jarige Heijne groeide op met het voetbal bij SVBC in Barger-Compascuum, maar rolde door zijn dochters Naomi en Chantal in het handbal. De beide dochters zijn inmiddels gestopt, maar Heijne heeft de afgelopen jaren zijn schouders onder de verdere ontwikkeling van de club gezet. ,,Ik ben er trots op dat er weer een nieuwe en veelbelovende lichting meiden klaar is voor de stap naar de hoofdmacht. We kunnen de vruchten plukken van onze investering in de jeugdopleiding, met goede trainers en begeleiders.”

Houten vloer

Daarbij wijst Heijne ook naar de op handen zijnde nieuwbouw van sporthal De Klabbe, de thuishaven van DOS. De tand des tijds knaagt behoorlijk aan de uit 1973 daterende accommodatie. ,,De geplande nieuwbouw komt dan ook als geroepen. Het bouwbestek is zo goed als klaar en hopelijk kan er al na de zomer met de bouw worden gestart.” Niet onbelangrijk voor de handballers: de hal zal worden voorzien van een houten vloer en niet van kunststof.

De huidige coronacrisis hakt er volgens Heijne ook bij DOS behoorlijk in. ,,Het is een hele uitdaging om het allemaal rond te krijgen, maar we zitten als clubs allemaal in hetzelfde schuitje.” De DOS-voorzitter is dan ook blij met de samenwerking in het cluster van clubs uit de gemeenten Coevorden en Emmen. ,,Nu de competitie door het NHV is stopgezet willen we - zodra het weer kan - creatief zijn en zouden we als clubs gezamenlijk in de regio iets op touw kunnen zetten.” Heijne heeft ook goede hoop dat er in het voorjaar al gestart kan worden met buitenactiviteiten voor de jeugdteams en het beachhandbal. ,,We moeten voor onze leden zo snel mogelijk weer activiteiten ontplooien.”