Melissa Luisman van Stedelijk Museum Coevorden: ‘Historie beleven is belangrijk’

Aangescherpte maatregelen vanwege het coronavirus zorgen ervoor dat het Stedelijk Museum Coevorden (SMC) gesloten is tot in elk geval dinsdag 9 februari. Daarom verschijnen er tijdens deze verlengde lockdown voor jong en oud kleurrijke pagina’s ‘quarantainevermaak’ als advertenties in de Coevorder Courant.

Het museum kreeg ruimte voor de in totaal vier uitingen door een bijdrage van de provincie Drenthe. Verder is er een potje beschikbaar met coronasubsidie van het Prins Bernhard Cultuurfonds. De eerste plaatsing was in de krant van 19 januari en de serie wordt afgesloten in de krant van 9 februari. Coevorden DNA is de titel van een vaste rubriek, waarin wekelijks interessante weetjes of een collectiestuk van het Coevorder museum worden uitgelicht.

Voor kinderen zijn er puzzels, raadsels en opdrachten voor thuis. De jonge deelnemers maken kans op een prijs, weet de Vroomshoopse Melissa Luisman te vertellen. De 22-jarige medewerker marketing, communicatie en educatie van Stedelijk Museum Coevorden brainstormde samen met museumdirecteur Stefanie Ottens over wat te doen in deze bizarre tijd, want het laagdrempelige museum in het fraaie Arsenaal kan immers niet met een bezoek worden vereerd.

Het contact met de mensen wordt dus gezocht door het museum. De scholen mogen dan wel dicht zijn, maar met die doelgroep wordt gezocht naar een permanente samenwerking op het vlak van archeologie en geschiedenis. ,,Wij kunnen daarin zeker een rol spelen”, voegt Luisman toe. De oud-Hardenbergse heeft er alle vertrouwen in dat het Coevorder museum deze storm die de coronacrisis heet, weet te overleven. ,,We worden gedwongen om creatief te denken in kansen wat nog wel kan. Dat is denk ik een kracht van ons. Voor de mensen zelf kan bijvoorbeeld kunst troost of een houvast bieden tijdens en na deze crisis.” Het team van het museum wil graag de bevolking meer betrekken bij de rijke historie van de vestingstad Coevorden. En dat is belangrijk, want Coevorden is vanaf september de culturele gemeente van Drenthe.

Verbinding

Kinderen kunnen met de puzzels, raadsels en (educatieve) opdrachten als het ware een verbinding maken tussen wat zij leren op school - over archeologie en historie - en de eigen omgeving. „Belangrijk”, zegt de Overijsselse Luisman. „Want de kinderen zijn de volwassenen van morgen. Het is sowieso mooi om te zien dat mensen enthousiast zijn of raken over historie en archeologie, waarin zoveel verbeelding zit. Dat is waarvoor wij hier werken. Beleef de historie: dat vinden wij belangrijk. Mooi dat dit tóch kan in deze lockdown.”

De serie advertenties wordt afgesloten met nieuws over de aanstaande tentoonstelling, die begin april start. Deze expositie gaat over ‘De drie podagristen’. ,,Dat zijn mannen die - op rondtocht door Drenthe - vele verhalen schreven, bijvoorbeeld over het leven in Coevorden en de mensen die er woonden. Dat alles komt naar boven in de expositie, waarbij de samenwerking is gezocht met een aantal kunstenaars. Meer vertellen we niet, want de mensen moeten dan gewoon langskomen!”

Meer algemeen wil het Stedelijk Museum Coevorden zich meer gaan richten op de bewoners van de gemeente Coevorden. „Zij kunnen met hun enthousiasme een visitekaartje zijn voor de stad en ons als museum. Trots zijn en blijven op Coevorden mag best met meer uitstraling, vinden wij.”