Grepen uit het verleden | oplossing aflevering 45

,,Het is het Koedijkje. De witte auto staat bij de gasfabriek en daar tegenover was vroeger wasserij Gritter”, geeft mevrouw Kampman telefonisch door. ,,Later bevond zich in dat pand de verkoophal met tweedehands spulletjes van de hervormde kerk.”

Ook Henri Vredeveld weet zich dat allemaal nog goed te herinneren. Robbie Stone schrijft: ,,Het witte gebouw rechts is begin jaren zestig in opdracht van mijn vader gebouwd. Hij had daar een autobandenbedrijf, het was een uitbreiding van de vestiging aan de Spoorsingel.”

Volgens Jan Meijerink is in het witte pand het bedrijf Wesco begonnen. Ria van Goor weet dat ook nog wel. ,,De oude werkplaats van Wesco, daar hebben André Wessel en Japie Turien mooie tijden beleefd.” Henry Dinapoli herkent de straat achter de garagebox van zijn grootouders.

Wiecher Pool schrijft: ,,De straat noemden wij vroeger Koediekie en liep met een bocht naar de Spoorsingel en kwam halverwege uit tussen de Beintheimerbrug en de Spoorhaven. Daar stond vroeger een bunker. Rechts stond een grote tank voor gasopslag van de gasfabriek, waar je rechts het kantoor nog van ziet. In het witte gebouw links had Herman Wessel zijn werkplaats. Hij was goed in het werken met ijzer. Ik weet nog dat hij een wenteltrap voor een flat in de Binnenvree heeft gemaakt. In het huis waar je recht op kijkt, woonde postbode Jan Meijerink. Ik weet dat nog goed, want wij woonden vroeger achter hem op het Pannenkoekendijkje.”

Edwin Hoekstra schrijft: ,,Aan het Koedijkje staan tegenwoordig nieuwbouwappartementen en in de buurt van de oude gasfabriek is de Gaslantaarnopsteker te vinden.” Het Koedijkje werd vroeger ook wel Koepad of Koewegje genoemd. Via het Koedijkje, en ook de Botersteeg en de Bakkersteeg, werd vroeger ’s ochtends het vee naar buiten de stad gedreven en ’s avonds kwamen de dieren via dezelfde weg weer terug in de stad. De winkelstraten moesten in verband met de uitwerpselen van het vee vermeden worden.

Heb je zelf nog mooie foto’s voor deze rubriek? Laat het dan weten.